Коментарите на Тръмп за лихвите поведоха пазарите надолу

Европа също е завладяна от финансовите отчети и, подобно на САЩ, навлезе в червената територия

Коментарите на Тръмп за лихвите поведоха пазарите надолу
796 ~ 3 мин. четене

Президентът Доналд Тръмп изрази вчера в интервю несъгласието си с действията на Федералния резерв, който на два пъти тази година увеличи лихвените проценти и се очаква до края на годината да го направи още два пъти. Рядко се случва президентът да изразява позиция по дейността на Банката, която е силно независима от държавния глава и това поведе водещите акции надолу.

Американските индекси записаха понижения: Dow Jones се раздели с 0.40% и приключи търговията на 25082 пункта, а широкият S&P 500 – с 0.46%, като успя да се задържи над нивото от 2800. Технологичният NASDAQ изтри близо 30 пункта и затвори на 7825. С повече от процент от стойността си се разделиха и гигантите J.P. Morgan Chase, Bank of America, Morgan Stanley и Citigroup, а сред най-големите губещи беше eBay, която се понижи с повече от 10% заради слаби отчети. American Express също не задоволи очакванията на инвеститорите и акциите й поевтиняха с почти 3%. IBM пък надмина очакванията за приходите и печалбата и поскъпна с 3%.

Европа също е завладяна от финансовите отчети и, подобно на САЩ, навлезе в червената територия. От трите водещи индекси само британският FTSE нарасна с 0.10%. DAX се раздели с 0.62%, а френският САС - с 0.56% до 5417 пункта. Акциите на нискотарифния превозвач Ryanair се понижиха заради предстоящия протест на кабинния персонал, което може да предизвика отмяната на стотици полети. 

За увеличението на лондонския индекс помогнаха изнесените по обяд данни за продажбите на дребно, които на тримесечна база са нараснали с 2.1%, отбелязвайки най-голям ръст от Q1 на 2004 г. На месечна база обаче те са се понижили с половин процент спрямо данните за май, което отслаби позициите на британската лира спрямо щатския долар и котировките паднаха под 1.3000, след което се върнаха над тази граница, отбелязва дневният бюлетин на Елана Трейдинг.

Лекият суров петрол нарасна до 67.50 долара за барел, докато сортът Брент се понижи до 72.60 долара.

Среброто продължава да поевтинява – дневното изменение за вчера е за 1.6% до 15.30 долара за тройунция.

Акцентите днес

Финансови отчети за Q2 на 2018

Продължава сезонът на финансовите отчети за второто тримесечие на годината. В края на седмицата резултати ще публикуват General Electric, Honeywell, Schlumberger  и др.

Nike Inc. - Дневна

Акциите на спортния гигант Nike се движат уверено нагоре, като в края на миналия месец се наблюдава отваряне на пазара със значителен положителен гап, маркирайки нов максимум. Малко след това движението бе възстановено в рамките на канала. В дългосрочен план смятаме, че ще има нови рекорди в цената, поради което може да се влезе в дълга позиция във всеки един момент. Низходящото пресичане на MACD ни кара да смятаме, че е възможно скоро да има краткосрочно понижение, което да се използва именно за това.

USD/JPY – 4 часова

След достигането на януарското ниво, USD/JPY проявява признаци за отслабване на възходящия темп. Възможно е да видим понижение до долната граница на формирания канал, след което да има тест. Евентуален пробив би могъл да даде насока за обръщане на тренда, докато при не успех ще видим ново повишение в рамките на канала. Може да се влезе в къса позиция до достигане на ниво от около 112.00.

Oil UK - Дневна

Европейският петрол претърпя малка криза в средата на месеца, която изкара цената под линията на подкрепа. Котировките са под 50-дневната средна, а индикаторът Стохастик е в зона на силно разпродаден пазар, което ни кара да смятаме, че е силно вероятно да има ново повишение в цената на течното злато. Възможно е да се влезе в дълга позиция с цел първоначална 75 долара, като преминаването й и прекрачването на линията на подкрепа ще означава, че възходящото движение е възстановено.

NASDAQ – Дневна

След като достигна нов рекорд, технологичният индекс отбеляза две сесии със слабо изменение. Въпреки това сезонът на отчетите предпоставя за достигане на нови върхове, поради което смятаме, че в комбинация с възходящия MACD и формирания канал, е удачно да се влезе в дълга позиция. Въпреки това инвеститорите трябва да са с повишено внимание за потенциални понижения.

Подкрепи Economic.bg