Конгресът има план как да обезсили извънредното положение на Тръмп

Около идеята са обединени конгресмени и от двете американски партии

Конгресът има план как да обезсили извънредното положение на Тръмп

Снимка: БТА

788 ~ 1 мин. четене
Заплахата на Доналд Тръмп да обяви извънредно положение по границата на САЩ с Мексико се приема сериозно в американския Конгрес. Влиятелната и двупартийна Комисия за въоръжените сили към Камарата на представителите вече има план как сериозно да затрудни или дори да спре президента да изпълни планирания си ход, пишат международните медии.

Оглавяваната от опозиционната Демократическа партия комисия, която надзирава финансирането и действията на Министерството на отбраната на САЩ, е обединила дори представителите на управляващата Консервативна партия в своето противопоставяне на идеята да се обяви извънредно положение.

Ако Тръмп обяви извънредно положение, първата стъпка на Комисията за въоръжените сили ще е да провери как държавният глава е формулирал указа и как го прилага на практика. „Силно уверен съм, че всякаква декларация за извънредно положение ще бъде оспорена в съда“, смята Демократът Доналд Норкрос от въпросната комисия.

Мак Торнбъри, който е най-високопоставеният Републиканец в комисията, по-рано тази седмица също заяви, че се противопоставя на идеята на Тръмп да обяви извънредно положение с цел осигуряване на 5 млрд. долара за построяването на стената по границата с Мексико без да е нужно одобрението на конгресмените. „Трябва сами да финансираме нуждите на граничната сигурност, без да взимаме пари, предвидени за други пера“, заяви Торнбъри.

Едно потенциално съдебно дело би оспорило правото на Тръмп да използва пари за отбрана по проекти, които не са получили одобрението на Конгреса. Институцията отказва да даде зелена светлина за стената, тъй като тя, а и охраната на границите като цяло, на практика няма общо с армията.
Подкрепи Economic.bg