Конгресът отпусна временно финансиране на американското правителство

След тридневната криза, държавните служители ще се върнат на работа днес

Конгресът отпусна временно финансиране на американското правителство
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ (долната камара) прие с 266 гласа "за" и 150 "против" резолюция за удължаване на финансирането на работата на правителството, но до 8 февруари, съобщава Reuters. Така бе преодоляна 70-часовата криза, принудила част от държавните служби да спрат работа за около три дни.

Демократите обявиха, че са подкрепили временното финансиране, тъй като са получили обещание за обсъждане в Сената (Горната камара) на бъдещето на имигрантите, които са застрашени от депортиране.

По-рано същата резолюция бе гласувана в Сената, където републиканците и демократите постигнаха компромис, за да може федералните служби да подновят работа. Президентът Доналд Тръмп подписа мярката, до голяма степен продукт на преговорите между лидерите в Сената.

„Ще сключим дългосрочна сделка за имиграция, само ако е добре за страната“, коментира Тръмп в изявление. 

Разногласията по реформата за миграцията станаха причина и за неприемането на бюджета. Демократите настояват да бъде легализирано положението на стотици хиляди нелегални имигранти, влезли в САЩ още като деца. 

Припомняме, че правителството на САЩ остана без финансиране за първи път от 2013 г. Това се случи тъй като Сенатът не одобри новия краткосрочен бюджет, който трябваше да осигури финансиране за държавните институции. В резултат на това, стотици паркове и паметници в САЩ  останаха без персонал.
Коментари: 0