Контролът върху автобусните превозвачи е занижен и заради ниски заплати

Това смята Симеон Милушев от Асоциацията на автобусните превозвачи

Контролът върху автобусните превозвачи е занижен и заради ниски заплати
Много са обстоятелствата за занижения контрол върху автобусните превозвачи в страната. Най-осезаем той е в малките населени места и сред основните причини за това са ниските заплати и обучение на контролните органи. Това смята Симеон Милушев от Асоциацията на автобусните превозвачи. В ефира на Нова тв той изрази мнение, че това пречи на мотивацията на служителите. 

По негови думи фирмите полагат ежедневни усилия, за да отговорят на необходимите изисквания, защото „няма превозвач, който да не го е страх от две неща – да не му отнемат лиценза и да не предизвика или попадне в катастрофа със загинали”. 

Милушев припомни, че всички автобуси, произведени след 2008 г. насам, са оборудвани с предпазни колани. Дори при наличието им обаче пътниците рядко ги слагат. „В страната обаче все още процентът на новите автобуси е плачевен”, изтъкна той, сравнявайки ситуацията с тази в София, където общината направи обществена поръчка и задължи фирмите да купят около 300 нови возила. 

Проблемите сред автобусните превозвачи отново излязоха на повърхността след трагичната катастрофа от събота край Своге, при която загинаха 16 души, а няколко са в критично състояние. 

В момента Агенция „Автомобилна администрация” извършва активни проверки – дали превозните средства и шофьорите са с изрядни документи. 

Коментари: 0