Котарели ще прави правителство в Италия

Антисистемните партии обаче са против експертен кабинет и настояват за нови избори

Котарели ще прави правителство в Италия

Карло Котарели

Снимка: БТА

620 ~ 2 мин. четене
Италианският президент Серджо Матарела назначи бившия служител на Международния валутен фонд Карло Котарели за временен премиер със задачата да се опита да състави ново правителство и да сложи край на политическата и конституционна криза в Италия, предаде Ройтерс.

В Италия, която е третата по големина икономика в еврозоната, се правят опити да се състави ново правителство след изборите през март. 

Котарели обяви, че много бързо ще състави правителство, което ще управлява страната до нови предсрочни избори, които да се състоят през есента или в началото на следващата година.

"Ще представя в парламента програма, която, ако спечели подкрепата на депутатите, ще включва и одобряване на бюджета за 2019 г. Тогава парламентът ще бъде разпуснат и ще има избори в началото на 2019 г.", каза Котарели малко след като президентът на страната Серджо Матарела го номинира за служебен премиер. Той обеща неговото правителство да бъде политически неутрално.

"При липса на доверие (от страна на парламента), правителството незабавно ще подаде оставка и главната му функция ще бъде всекидневното управление на страната до провеждането на избори след месец август", добави Котарели. 

Популисткото Движение "Пет звезди" и националистическата дясна партия "Лига" дадоха да се разбере, че няма да подкрепят правителството в парламента, което означава, че това правителство може да бъде само служебно. Вчера президентът не одобри състава на правителството, предложено от техния коалиционен кандидат за премиер Джузепе Конте, който в резултат се отказа от мандата си да състави правителство. 

В интервю за италианско радио водачът на крайнодясната партия Лига Матео Салвини изрази съмнения, че бъдещо техническо правителство ще бъде подкрепено в парламента.

Пред радио "Капитал" лидерът на Лигата предупреди бившия премиер Силвио Берлускони да не гласува за правителство на Котарели. В неделя вечерта Берлускони, който три пъти беше премиер на Италия, се изказа много умерено за провала на експеримента на Движение "Пет звезди" и Лигата и отказа да критикува президента Серджо Матарела, който отхвърли назначаването на икономист с антиевропейски позиции за министър на финансите.

На изборите коалицията на Лигата с формацията на Берлускони "Форца Италия" и една по-малка партия спечели 37 процента от гласовете, докато Движение "Пет звезди" получи 32 процента. Салвини предупреди Берлускони, че коалицията ще се разпадне, ако "Форца Италия" гласува в подкрепа на Котарели.

Върховният представител на Европейски съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че има пълно доверие на италианския президент.

Могерини изрази убеденост, че слагайки край на предложеното от Движение "Пет звезди" и Лигата правителство, италианският президент служи на народа си и на ЕС, и е гарант на италианската конституция.

Пред журналисти в Брюксел германският заместник-външен министър Микаел Рот изрази надежда, че Италия скоро ще има стабилно проевропейски правителство, но призна, че Германия не може да дава съвети след продължилите с месеци усилия за съставяне на ново правителство. 
Коментари: 0