Кредиторите забавят следващия транш за Гърция

Това ще доведе до по-нататъшни проблеми за гръцката банкова система

Кредиторите забавят следващия транш за Гърция
Автор: Александра Сотирова

Международните кредитори на Гърция вероятно ще отложат следващото плащане към Гърция, тъй като властите в Атина не са изпълнили договорените реформи според третата спасителна програма в размер до 86 млрд. евро, съобщава немският вестник "Зюдойче Цайтунг". Плащането, предвидено за месец октомври, вероятно ще бъде отложено за ноември.

"Плащането на 2 млрд. евро от оставащите 3 млрд. евро ($ 3,320,000) от първия транш за южната ни съседка се забавя", пише германското издание, цитирайки високопоставен представител на ЕС. В доклада се казва, че Гърция е осъществила само 14 от 48-те важни реформи, изисквани от кредиторите в замяна на третия международен спасителен план за страната, на стойност 86 милиарда евро.

Забавянето на плащането вероятно ще доведе до по-нататъшни проблеми за гръцката банкова и финансова система, която вече изостава с договорените срокове, пише DW.

Планираните до края на месеца 2 млрд. евро са част от първоначалните 26 млрд. евро от последната тригодишна спасителна програма за общо 86 млрд. евро, като те ще бъде последвани от още 1 млрд. евро в случай, че властите в Атина осъществят всички договорени с кредиторите необходими стъпки. Първият сегмент от спасителната програма включват и около 13 млрд. евро, които ще бъдат използвани от Гърция за покриване на нейни външни задължения, както и около 10 млрд. евро за рекапитализация на банките в страната.

Междувременно друго немско издание - "Билд", цитира анализатори на "Дойчебанк", според които се очаква до края на годината да се стигне до споразумение за намаляване на гръцкия дълг. Според най-голямата немска банка "ново съкращаване на дълга е икономически неизбежно, както и четвърта спасителна програма за Гърция".

Коментари: 0