Георгиева: Климатът се превръща в риск за финансовата стабилност

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) коментира за France24 климатичните промени

Георгиева: Климатът се превръща в риск за финансовата стабилност

Снимка: БТА

696 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Климатичните сътресения представляват риск за макроикономическата и финансовата стабилност в световен мащаб. Ситуацията около намаляването на емисиите до 2030 г. е много тревожна. Целите за декарбонизация не могат да бъдат постигнати, освен ако държавите не се откажат от въглищата. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за France24.

Kогато погледнем обещанията за намаляване на емисиите до 2030 г., ситуацията е много по-тревожна. Трябва да ги понижим с почти 50% до края на това десетилетие, ако искаме да поддържаме целта от 1.5 градуса по Целзий жива. Сборът от ангажименти, които имаме, е някъде между една и две трети от необходимото. Искаме да привлечем вниманието към ускоряване на амбициите и на политическите действия, които могат да направят тази  мисия възможна за постигане“, каза Георгиева.

Според нея трябва да се създаде стимул за ускорена декарбонизация за производителите, а също и за потребителите. „Най-добрият начин да направим това, е чрез цената на въглеродните емисии: като се правят емисиите все по-скъпи и по-скъпи с течение на времето. Днес глобалната цена на въглерода е 3 долара за тон. Ако искаме да постигнем целите си, до 2030 г. трябва да бъде над 75 долара за тон“, разясни Георгиева.

От МВФ предлагат национална минимална цена на въглерода: привличане на всички големи емисии и след това споразумение за ниво на цената на въглерода, което съответства на нивото на развитие. По-богатите страни ще плащат повече.

Не можем да очакваме развиващите се страни да закрият електроцентрали, работещи с въглища. Това е скъпо начинание. Трудно е и да изградят нова алтернативна енергия. Те трябва да получат помощ. Що се отнася до големите икономики с нововъзникващи пазари, които разполагат с ресурси, е също толкова много важно да се движат в крак с Парижкото споразумение за постепенно премахване на въглищата“, сподели Георгиева.

Страните-членки одобряват създаването на нов доверителен фонд за устойчивост в МВФ. Фондът ще осигури дългосрочно финансиране на преференциални условия, за да помогне на уязвимите страни да се справят с климатичните рискове и да се възползват от възможността за преход.

Подкрепи Economic.bg