Куба позволи създаването на малки и средни предприятия

Решението обаче засяга само малък брой дейности

Куба позволи създаването на малки и средни предприятия

Снимка: Pixabay

336 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Кубинското правителство даде зелена светлина за съществуването на малки и средни предприятия в страната, съобщава БТА. Мярката беше очаквана от частния сектор, който има все по-голямо присъствие в икономиката на комунистическия остров. Решението обаче засяга само малък брой дейности и ще влезе в сила едва след приемането на съответен закон.

Наскоро кубинските власти разрешиха частната инициатива в повечето от икономическите отрасли (с изключение на ключови области като медиите, здравеопазването и образованието). В частния сектор вече работят 600 000 кубинци – 13% от населението в трудоспособна възраст на острова с общо 11.2 милиона жители. Те обаче искат правна рамка, за да могат да основават собствени компании.

„С това решение ние одобряваме начина на организиране на икономическите играчи, далеч отвъд просто признаването на някои от тях“, подчерта кубинският президент Мигел Диас-Канел. Той обясни, че от тук нататък властите ще работят по правните аспекти на тази реформа.

Увеличаването на дейностите, в които е разрешена частната инициатива, обаче не води до процес на приватизация (на икономиката), защото съществуват граници, които не може да бъдат преминати“, предупреди в същото време кубинският премиер Мануел Мареро.

Кубинското правителство на практика разрешава на американски граждани и компании да правят преки инвестиции и да отпускат кредити на частния сектор на острова.

През последните месеци Куба ускори реформите с цел модернизиране на икономиката, изпаднала в най-тежката си криза от 30 години заради американските санкции, пандемията от коронавирус и бюрократичната тромавост.

Подкрепи Economic.bg