Турската инфлация изненадващо се забави

Това обаче не помогна на лирата

Турската инфлация изненадващо се забави

Снимка: БТА

2066 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Турската инфлация изненадващо се забави до 16.59% през май, слизайки от изкачения месец по-рано двугодишен връх. Анализаторите определиха като неочаквани данните на националния статистически институт. На теория подобно задъхване би трябвало да повиши курса лира/долар, но в случая дори това не успя да задвижи турската валута нагоре.

Според официалните данни през април инфлацията е скочила до 17.14%, като анализаторите очакваха тя да продължи възходящия си тренд до 17.25% през май – далеч над целта на централната банка за 5% средно поскъпване на кошницата от стоки и услуги.

Месечната инфлация се ускори до 0.89% при очаквания на анализаторите на Reuters за 1.46%. А производствената – с 38.33% и 3.92% съответно на годишна и месечна база. Именно поскъпването на заводските цени се смята за ранен индикатор на реалното поскъпване на стоките и услугите за потребителите.

Управителят на централната банка на Турция Шахап Кавджъоглу заяви в сряда пред инвеститори, че се очаква тенденция на значително забавяне на инфлацията в края на третото тримесечие или началото на четвъртото.

Към 11:30 ч. българско време турската лира поевтиня с 0.5% спрямо долара и 1 долар се търгуваше за 8.6224 лири.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg