Курц триумфира на предсрочните парламентарни избори в Австрия

Австрийската народна партия спечели убедително изборите с 38.4% от гласовете

Курц триумфира на предсрочните парламентарни избори в Австрия
Консервативната Австрийска народна партия на бившия канцлер Себастиан Курц печели 38,4% от гласовете на предсрочните парламентарни избори в Австрия. Това показват окончателните резултати след преброяване на всички гласове, подадени в избирателните секции. Така Курц и неговата партия ще получат 73 депутатски мандата, информира БНТ.

Социалдемократическата партия се нарежда на втора позиция, следвана от крайнодясната Австрийска партия на свободата, "Зелените" и либералната "Нова Австрия".
 
Експерти коментират, че за да състави правителство Себастиан Курц ще трябва да се коалира с представители на Зелените и на либералната партия "Нова Австрия", тъй като сегашното ръководство на Австрийските социалдемократи не желае да се коалира с консерваторите.

Австрийските Зелени, които постигнаха силен резултат на произведените днес в страната предсрочни парламентарни избори, поискаха от бившия канцлер Себастиан Курц "радикална промяна", за да се коалират с неговите консерватори, предаде Франс прес.

"Необходима е радикална промяна от политиката", водена от управлявалата до май коалиция между Австрийската народна партия (АНП) на Курц и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), заяви лидерът на екологичната формация Вернер Коглер пред обществената телевизия. Той добави, че "имаме нужда от знак за прелом".
Коментари: 0