Лагард: ЕЦБ „сериозно обмисля“ дигиталното евро

Дигиталното евро в никакъв случай няма да замени наличните пари, а само ще ги допълни

Лагард: ЕЦБ „сериозно обмисля“ дигиталното евро
632 ~ 1 мин. четене

Европейската централна банка се приближи стъпка по-близо до изследването на създаването на виртуална валута, след като президентът ѝ Кристин Лагард заяви в понеделник, че "много сериозно обмисля" цифрово евро.

На виртуална среща, организирана от Международния валутен фонд, Лагард каза: „ЕЦБ гледа много сериозно на цифрова Европа“.

Тя каза, че пандемията COVID-19 е довела до много структурни промени, включително начина, по който „работим, търгуваме и плащаме“.

Дигиталното евро в никакъв случай няма да замени наличните пари, а "само ще ги допълни", уточни Лагард. По думите й евентуалното пускане на цифрова валута на ЕС е насочено най-вече към предпочитанията на потребителите.

 „Има много повече доверие в дигиталните плащания и тече значителна промяна“, добави тя.

Обсъждайки постпандемичния пейзаж и предизвикателствата пред политиците в Европа, Лагард заяви, че предстои нова вълна глобализирана от услугите. 60% от мултинационалните компании приеха повече цифрови технологии като отговор на COVID-19.

В проучване, публикувано по-рано този месец, ЕЦБ заяви, че цифровото евро ще помогне на гражданите с достъп до бързи пари в бързо променящия се цифров свят.

Подкрепи Economic.bg