„Южен поток“ изглежда необратим

\"Газпром\" е направил всичко, за да бетонира проектa, убедени са експертите на представените политически сили

Лекторите в дискусия на „Протестна мрежа“:

„Южен поток“ изглежда необратим

Снимка: facebook.com/asengenov

Автор: Николай Марченко

Проектът за газопровода „Южен поток“ изглежда все по-необратим, за да бъде спрян. Около това мнение се обединиха участниците в дискусията на „Протестна мрежа“ на тема „Южен поток – какво остана скрито?“ в „Бетахаус“, предаде репортер на Агенция Икономика (Economic.bg).

Основните участници в срещата бяха: Румяна Бъчварова / Валентин Николов – „ГЕРБ“; Мартин Димитров – „Реформаторски блок“; Константин Проданов – ПП „АБВ“; Борислав Сандов – ПП „Зелените“; Христо Казанджиев – експерт енергийни ресуси към Движение за енергийна независимост при ДНБ.

Около това, че проектът е по-скоро необраим се обединиха представителите на ГЕРБ и на АБВ в лицето на ексзам.-министъра на енергетиката и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, както и от страна на представителя на АБВ Константин Проданов.

Според Николов „проектът е необратим“ и всеки, който говори, че няма да го строим трябвало „да си дава сметка, че има сериозни санкции и да каже с какво да бъдат платени“. Представителят на ГЕРБ реагира остро на определение на енергийния експерт Христо Казанджиев, който нарече „малоумие“ подписаното от правителството на Бойко Борисов инвестиционно решение по проекта, по което липсват приходната част и договора за транзитните такси.

Проданов пък беше категоричен, че проектът „може да бъде изгоден за България“, като според него, позицията на АБВ е, че е станал „разменна монета в преговорите между Брюксел и Москва по ситуацията в Украйна“. Той подчерта, че София наистина не може сама да защитава интересите си като страна-членка и трябва „да се обедини с други страни, които участват в проекта, за да се гарантира прозрачното му реализиране“.

По-остра и категорична позиция заеха представителите на ПП „Зелените“ и на Реформаторския блок (РБ) в лицето на съпредседателя на екопартията Борислав Сандов и кандидата за народен представител от РБ Мартин Димитров. Двамата бяха на мнение, че „Южен поток“ при тези условия не бива да бъде реализиран от страна на България.

„Ние искаме да предложим алтернатива като изпозлване на възобновяеми енергийни източници и биогорива, биомасата и други“, коментира съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов. Според него в момента България все повече прилича на „троянски кон на Русия“, след като позволява проектът като „Южен поток“ не само да я прави „по-енергийно зависима от една тръба“, но и „да нарушава екологичните норми какъвто е случаят с Натура 2000 и плажа „Паша дере“.

След намесата на един от водещите газови експерти в страната в лицето на Христо Казанджиев обаче ставаше все по-ясно, че междуправителственото и акционерното споразумения са направени така, че „България няма нито един полезен ход на корпоративно или политическо ниво“. Според Казанджиев София „загуби контрол над проекта“: „Къде сте виждали при такива големи инфраструктурни проекти България да взима решения?!“. Според него юридически „Газпром“ е успял да се подсигури с многото различни условия по всеки от двустранните документи, като всяко от тях прави нереално трудно проектът да бъде прекратен, макар и да е „национална катастрофа“ в икономически план за България. 

Коментари: 0