Личните данни на почти всички граждани на Еквадор са изтекли

Частна компания ги съхранявала на необезпечен сървър

Личните данни на почти всички граждани на Еквадор са изтекли

Снимка: Pixabay

При безпрецедентно национално нарушение на поверителността на личните данни, в интернет изтече подробна информация за потенциално всеки гражданин на Еквадор, съобщават световните медии.

Повече от 20 милиона души, включително около 7 милиона деца, са изложили данните си от необезпечен сървър, управляван от еквадорска фирма за маркетинг и анализи, според фирмата за интернет сигурност vpnMentor.

Населението на Еквадор е приблизително 16,5 милиона души, което означава, че цялото население би могло да бъде засегнато от нарушението. 

Генералната прокуратура на Еквадор заяви в понеделник, че вероятно са засегнати данни на вече почишнали граждани, затова цифрата е 20 милиона души.

Все се още не се знае точно колко каква информация е изтекла за засегнатите хора, но се смята, че тя включва пълни имена, дати на раждане, национални номера на лични карти, данъчни идентификационни номера, информация за работа, имена на членове на семейството и други.

Течът бил открит за първи път, когато vpnMentor извършвала рутинен проект по-рано този месец.

Фирмата за интернет сигурност заяви в понеделник, че е проследила нарушението до необезпечен сървър, разположен в Маями, Флорида, който изглежда е собственост на еквадорската фирма за анализ на данни Novaestrat.

„След като данните са изложени на света, те не могат да бъдат отменени“, се казва в доклада.

Съобщава се, че нарушението е отстранено на 11 септември, „но информацията може вече да е в ръцете на злонамерени страни“, предупрждава компанията за киберсигурност.

Интересна подробност е, че vpnMentor дори е намерил лична информация, свързана с основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж.

Асанж получи политическо убежище в Еквадор през 2012 г. и пребивава в еквадорското посолство в Лондон до април по-рано тази година.

В отговор на изтичането на данни властите в Еквадор са претъсрили дома на Уилям Роберто Ж, управител на Novaestrat, откъдето са иззели електронно оборудване и компютри.

Според съобщенията президентът на Еквадор Ленин Морено е обявли, че ще въведе законодателство, за да гарантира по-голяма сигурност на данните като мярка срещу нарушението.
Коментари: 0