Какво казаха европейските лидери преди срещата на върха в София

Днес се провежда най-важната среща от шестмесечното Българско председателство

Какво казаха европейските лидери преди срещата на върха в София

Снимка: EU Presidency

2303 ~ 3 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Лидерите на всички държави в Европейския съюз се събраха днес в София на „историческа среща“ с акцент бъдещето на страните от Западните Балкани. На входа на Националния дворец на културата (НДК) правителствените ръководители бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов и от министъра на председателството Лиляна Павлова. Тереза Мей, Ангела Меркел и Еманюел Макрон избраха да не пристигат с дипломатически автомобили, а да минат пеш през моста на влюбените.

На входа лидерите на Европа коментираха централната тема – бъдещето на страните от Западните Балкани, ядреното споразумение с Иран и политиката за търговия на американския президент Доналд Тръмп. 

Доналд Тръмп, търговията със САЩ, иранско споразумение

Една от основните теми, която се дискутира от снощната официална вечеря на европейските лидери, провела се в "София Тех парк", и която ще продължи да се разисква и днес, е търговската политика на американския президент Доналд Тръмп. Преди срещата на върха германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС иска да обсъди намаляване на търговските бариери със САЩ, но само при условие, че Вашингтон не наложи вносни мита за стоманата и алуминия от ЕС. 

„Имаме съвместна позиция по отношенията на САЩ. Искаме да бъдем изключени (от списъка на облаганите с митата - бел ред.) за постоянно. След това ще бъдем готови да говорим за взаимно намаляване на бариерите пред търговията", подчерта Меркел.

Според френския президент Еманюел Макрон ЕС настоява за категоричен отказ на САЩ от митата в търговията с европейските страни. По думите на австрийския канцлер Себастиан Курц „отношенията са под натиск“. Според него американската политика е непредвидима и това не е в интерес на страните от Европейския съюз. „Искаме постоянно изключване от митата. Тогава ще можем да говорим за намаляване на тарифите“, обясни Курц

Белгийският премиер Шарл Мишел коментира, че в момента ЕС не се чувства „достатъчно уважаван от САЩ“ и, че няма как да има преговори под заплаха.

За споразумението с Иран Курц обясни, че „сделката е добра и за нашата сигурност. Тя гарантира, че Иран не развива ядрени оръжия“. Според Макрон ЕС трябва да защити европейските компании, които имат бизнес отношения с Иран, от санкциите на САЩ. "Международните компании трябва да имат право на избор по отношение на интересите си. Те трябва да продължат да имат свобода", коментира френският президент.

Меркел обобщи вижданията на ЕС, че сделката не е перфектна, но трябва да продължи да се поддържа.

Западните Балкани

Основният акцент на срещата на върха е темата за Западните Балкани. Бойко Борисов коментира, че това е историческа среща след 15-годишно прекъсване. Попитан от журналисти накъде вървят преговорите между Македония и Гърция за името, премиерът заяви: „Знаете, че по тази тема колкото по-малко се изказваме, толкова шансовете да се случи са по-добри“.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че Сърбия и Черна гора са с големи шансове, но и че другите страни са постигнали голям напредък.

"Очевидно напускаме ЕС, но не и Европа. Ще работим за сигурността на цяла Европа. Това е една от областите, в които ние държим да запазим и развиваме сътрудничеството с партньорите ни", каза британският премиер Тереза Мей. Според нея целта е по-голяма стабилност и сигурност на страните от Западни Балкани. 

На пресконференция за медиите председателя на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че ако страните от Западни Балкани искат членство, трябва да уважават правилата в Съюза. "Не стоим като препятствие, а помагаме да се върви в европейска посока", завърши Таяни.
Коментари: 0