Литовската столица ще стане огромно кафене на открито

Масите обаче трябва да бъдат поставени на разстояние от поне 2 метра

Литовската столица ще стане огромно кафене на открито

Стария град на Вилнюс

Снимка: БТА

1148 ~ 2 мин. четене
Столицата на Литва, Вилнюс, обяви планове да превърне града в огромно кафене на открито, като предостави голяма част от публичното си пространство на пострадалите собственици на барове и ресторанти, така че те да могат да поставят своите маси на открито и да спазват правилата за физическо дистанциране.

Прибалтийската държава, която е регистрирала 1344 случая на коронавирус и 44 смъртни случая, позволи кафенета и ресторанти с места за сядане на открито, фризьори и почти всички магазини да започнат да отварят тази седмица като част от поетапно излизане от блокадата, съобщава "Гардиън".

Но здравното министерство наложи строги правила за физическо дистанциране и мерки за безопасност. 

Магазините трябва да ограничават броя на клиентите по едно и също време, маските ще останат задължителни във всички обществени пространства, а масите на кафенетата и ресторантите трябва да бъдат поставени на разстояние най-малко два метра.

Това създаде проблем за много ресторантьори в стария град на Вилнюс, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, чиито тесни улици правят почти невъзможно да се поставят повече от няколко маси навън.

„На площади и улици край кафенетата ще могат да се поставят безплатни маси на открито през този сезон и по този начин да провеждат дейностите си по време на карантина“, каза кметът Ремигиюс Шимашюс. 

Обществената безопасност остава основен приоритет на града, каза кметът, но тази мярка трябва да помогне на кафенетата да „отворят, да работят, да запазят работни места и да запазят Вилнюс жив“.

Осемнайсет от обществените пространства в града, включително централният му площад с катедралата, са отворени за кафенета и ресторанти на открито, казаха от кметството, и се очаква да бъдат добавени още с напредването на лятото. Мярката беше приветствана от собствениците, като повече от 160 кандидатстваха за участие в плана.

Вилнюските власти също така предоставиха на обществените здравни работници от града ваучери за ресторанти на стойност 400 000 евро (350 000 британски лири), предназначени както за благодарност за тяхната работа, така и като необходим стимул за градските кафенета.
Подкрепи Economic.bg