Нигерия, Ирак и Ангола са сред най-губещите заради евтиния петрол

Фючърсите вече паднаха под себестойността на „черното злато\"

Нигерия, Ирак и Ангола са сред най-губещите заради евтиния петрол
1484 ~ 1 мин. четене

Най-големите загуби от ниските цени на петрола от всички страни, членки на ОПЕК, търпят Нигерия, Ирак и Ангола. Това става ясно от анализ, отпечатан в нигерийския в. This Day. Причините за това са две – както липсата на сключени дългосрочни контракти с големи партньори за доставка на нефт, така и на големи нефтопреработвателни предприятия, които да поемат сериозна част от местния добив. 

Ако петролът продължава да поевтинява под своята себестойност, много добивни компании ще бъдат принудени да прекратят работата си поради липсата на възможности за реализация на своя нефт. В края на април себестойността на петрола, добиван в находищата по делтата на река Нигер и в шелфа в южната част на страната, е от порядъка на 25-30 долара за барел, пише This Day и подчертава, че при сегашните фючърси много компании вече работят на загуба.

Според друг нигерийски вестник - Premium Times, през втората половина на април цената на най-търсения нигерийски нефт - Bonny Light, се движи около 12-13 долара за барел. Нигерия е най-големият производител на нефт в Африка и заема  13-то място в света. В опит да се справи с ниските цени на петрола Нигерия намали дневния си добив до 2.44 млн. барела, но явно това не дава никакъв резултат.

Подкрепи Economic.bg