Как кризата може да тласне нагоре приходите на Microsoft

Azure ще остане основен двигател за гиганта

Как кризата може да тласне нагоре приходите на Microsoft

Снимка: БТА

864 ~ 2 мин. четене
Microsoft ще отчете финансовите си резултати в сряда. Анализаторите очакват някои области от бизнеса да поемат удар от коронавируса, като продажбите в области като реклама в социалната мрежа LinkedIn вероятно ще са по-малки. Същевременно обаче прогнозират скок в използването на облачни услуги на гиганта и инструменти като приложението Teams, предава Reuters. 

Облачните решения сега са в помощ на много компании, преминали по принуда в режим на работа от вкъщи. Затова анализаторите смятат, че има надежда това да компенсира спадовете и да позиционира Microsoft по-добре от някои конкуренти, ударени от икономическото въздействие на пандемията. 

По предварителните данни на IBES, се очаква приходи от 33.63 млрд. долара и печалба от 1.27 долара за акция през първото тримесечие на 2020 г. За сравнение през предходната година Microsoft регистрира приходи от 30.5 млрд. долара и 1.14 долара печалба за акция през същия период между януари и март. 

Най-големите двигатели на Microsoft ще останат платформата за облачни изчисления Azure, конкурент на Amazon Web Services, и онлайн софтуера за бизнеса.

Според Алекс Зукин, управляващ директор за софтуерните проучвания в RBC Capital Markets, инвеститорите вече са готови да дадат картбланш по отношение на сегашните слабости.

Миналият месец Microsoft отчете рекорди в потреблението в Teams. Докато голяма част от скока беше свързан с новия коронавирус и той може да избледнее, след като работниците се върнат в офисите, от Hindlian-Bowler and Patel очакват възприемането на Teams да остане постоянно по-високо, отколкото би било иначе, без избухването на криза.

В други сегменти анализаторите очакват приходите да са по-слаби, отколкото се надяваха по-рано, включително платеното използване на LinkedIn от служители за подбор на работа, софтуерни инструменти, създадени за компютърни сървъри, които седят в собствените центрове за данни на компанията и дори продажбите на Windows за персонални компютри, които бяха прекъснати тъй като фабриките в Китай бяха блокирани през първите три месеца на календарната година.

Някои от тези потоци от приходи могат да се върнат обратно. След като се стигна до недостиг на доставки, например, поръчките за лаптопи се възстановиха, тъй като компаниите и потребителите купуваха машини за работа от вкъщи, което би могло да се отрази в доклада за печалбите на Microsoft за четвъртото тримесечие.

Подкрепи Economic.bg