Лицевото разпознаване на Windows 10 е било разбито със снимка

Атаката е била извършена тестово от експерти по киберсигурност

Лицевото разпознаване на Windows 10 е било разбито със снимка

Снимка: Pixabay

Windows Hello – функцията на Windows 10 за лицево разпознаване, е претърпяла провал в елементарен тест. Операционната система е отключила устройството, след като на скенера е била показана снимка на човека, чието изображение е било закодирано от програмата. 

Експериментът е бил направен от изследователи на германската фирма SYSS. Те са успели да „провалят“ защитата на Windows Hello на машини, работещи с по-стари версии на операционната система Windows 10. 

Екипът е тествал устройство на Microsoft – използвал е лаптопа Surface Pro 4, работещо с миналогодишната актуализация на Windows 10 Anniversary. Тестовете недвусмислено са докази нейната уязвимост. 

Потребителите, които са стартирали Windows Hello на по-стари версии на операционната система Windows 10, все още са уязвими, казват от SYSS.  

Те съветват хората да се пренастроят функцията за лицево разпознаване наново и да се уверят, че анти-фишинг опцията е активна. 

Трябва да се има предвид все пак, че този тип атака изисква снимката на собственика била направена с инфрачервена камера, което означава, че не е толкова лесно да се извърши. 

Засега от Microsoft отказват коментар, пише The Verge. 
Коментари: 0