Литва ще е първият европейски потребител на газ от САЩ

Lietuvos Energija иска американският газ да се продава на по-ниски цени

Литва ще е първият европейски потребител на газ от САЩ
340 ~ 2 мин. четене

Литва ще е първата европейска държава, в която ще се доставя втечнен природен газ от САЩ. Очаква се това да стане през февруари 2016 г. в терминала "Независимост", който от януари тази година работи в Клайпеда. Това е жест към Балтийските страни, зависими от доставките от Русия и вероятно ще е първият изтрел в ценовата война за пазарния дял на суровината, пише Ройтерс, позовавайки се на два източника от газовия бизнес.

Европа вече е достигнала стратегическо значение за САЩ, където компаниите инвестираха $ 60 млрд. в изграждането на четири гигантски проекта за износ. Преговорите за първата пратка са в ход, а държавната компания на Литва Lietuvos Energija иска американският газ да се продава на по-ниски цени, от тези които действат на руския пазар в момента, твърди един от източниците.

Регулаторите на ЕС търсят решение за нарастващото руско господство на пазара на природен газ. Москва не се притеснява от норвежките доставки на газ, но обемът от Америка е значителен и ще се наложи Газпром да реагира, коментират анализатори за Ройтерс.

Европейската комисия съобщи, че  ще следи планирания газопровод Nord Stream, който ще разшири доставките на Газпром до Германия, а това е част от плана на компанията за насърчаване на европейските продажби чрез пряко предлагане на газ в свободните за търговия пазари. Анализаторите са разделени по въпроса, колко газ от САЩ ще достигне до Европа.

На европейските пазари към 2017-2018 г. се очертават доставки на газ не само от САЩ, но и от Катар и Австралия, а Русия „ще се сражава” за този пазар, заяви Тиери Бро от Societe Generale.

Въпросът е дали Газпром ще защитава пазарния си дял, увеличавайки производството и понижавайки цените или ще ограничи производството, без да намаля цените, както го направи по време на пазарното пренасищане през 2008-2009 г. Стивън О`Рурк от Wood Mackenzie предполага, че Газпром трябва да предложи по-ниски цени на газа с около 20-25% от настоящите, ако иска да държи американците далеч от пазара в Европа. Очертава се обаче по-трудно битка с доставките на втечнен газ от Катар, който ще е на по-ниска цена.

Украйна, която би могла да загуби ролята си на основен транзитен маршрут за ЕС, ако Газпром увеличи своята експанзия на Nord Stream в Германия. Западните санкции срещу Москва над неговото анексиране на Крим и войната в източната част на Украйна могат да забавят, но няма да попречат на руската експанзия на газ в Европа.

Газпром отказа да коментира стратегията.

Подкрепи Economic.bg