Лондон иска „да раздроби“ четирите основни одиторски компании

Комисия към британския парламент вижда конфликт на интереси в дейностите на въпросните дружества

Лондон иска „да раздроби“ четирите основни одиторски компании

Снимка: Wikimedia

Четирите най-големи одиторски дружества във Великобритания трябва да изнесат своята консултантска дейност в отделни дъщерни компании, тъй като в момента предлагат и двата вида услуги на своите клиенти и това води до лоши одити на фирмите в страната. Такова мнение изразиха днес британските депутати заради установени некачествени одити на строителната компания Carillion и на веригата за облекла и докамински уреди BHS, пише Reuters.

Комисията по бизнес въпроси към британския парламент призова местния антимонополен орган Competition and Markets Authority (CMA) орган да принуди компаниите EY, KPMG, Deloitte и PwC да разделят своите одиторска и консултанска дейности.

През декември миналата година CMA публикува междинни предложения, които предвиждаха по-малко крайно оперативно разделяне на одиторската от по-доходоносната консултантска дейност на дружествата, за да се избегнат случаите те да са финансирани така, че да дават превес на консултирането, а не на одитирането. Все още обаче предстои антимонополният орган да представи окончателните си препоръки към EY, KPMG, Deloitte и PwC, затова британските депутати се възползват да изкажат мнението си какво трябва да се случи.

Освен това докладът на британската правна комисия се стреми да запази инерцията да се направят реформи и да се сложи край на доминацията на т.нар. „Голяма четворка“ в сферата на счетоводния одит. Досега четирите дружества опитваха да предотвратят „разбиването“ си от страна на британския регулатор, като предложиха доброволно да не предлагат консултантски услуги на клиентите, на които правят одит.

Докладът от британската междупартийна парламентарна комисия гласи, че CMA избере да наложи само оперативно разделяне на EY, KPMG, Deloitte и PwC, то след три години трябва да се направи оценка дали този ход е сложил край на кръстосаното финансиране и е подобрил качеството на одитите. „Ако това не е така, препоръчваме след това CMA да пристъпи към пълно структурно „разбиване“ на „Голямата четворка“ на одитен и неодитен бизнес във Великобритания“, гласи още документът от Комисията по бизнес въпроси към британския парламент.

Коментари: 0