Лондон обсъжда въвеждане на ваучери в помощ на икономиката

Те ще се предоставят на възрастни хора и деца и ще могат да бъдат изразходвани само в определени сектори като туризъм

Лондон обсъжда въвеждане на ваучери в помощ на икономиката

Снимка: БТА

„Радикални планове“ за предоставяне на ваучери на всички възрастни хора и деца, средствата от които да отидат за най-тежко засегнатите сфери на икономиката от коронакризата, обсъжда британското финансово министерство, предава The Guardian.

Предложенията са насочени към бързото икономическо възстановяване чрез задействане на насочен скок в разходите. Съгласно плановете ваучерите ще могат да бъдат изразходвани само в определени сектори като туризъм или някои видове търговия. Те ще са в размер на 500 паунда за възрастен човек и 250 за дете.

Предложенията са подобни на успешните схеми, които бяха въведени в Китай, Тайван и Малта. През април китайският град Ухан, епицентърът на Covid-19, издаде 500 млн. юана (57 млн. паунда) ваучери за потребление за използване в ресторанти, търговски центрове, магазини за стоки и културни, спортни и туристически места.

Финансовото министерство обаче не може да каже все още кога ще бъде въведена подобна схема. Според мотивите за предложението това би бил по-ефективен начин за икономическо възстановяване, отколкото временно намаляване на ДДС или еднократни парични грантове от държавата - варианти, които вече са разглеждани от кабинета.

Икономисти казват, че паричните преводи по банковите сметки на хората вероятно биха били прибрани във влогове и депозити от много домакинства с по-високи доходи, докато намалението на ДДС ще направи по-малко за семействата с по-ниски доходи, тъй като те са склонни да харчат повече от парите си за артикули, освободени от ДДС, или такива с намалени ставки.

Парите могат да бъдат разпределени чрез ваучери или смарт карти, а транзакциите могат да се извършват и със смартфони. Предлага се едногодишен срок за изразходване на парите. Очаква се схемата да струва на държавата около 30 млрд. паунда, като тя може да бъде закрита в случай на втора вълна на Covid-19.

Източници, участващи в дискусиите, заявяват пред британското издание, че Министерството на финансите може да въведе мярката с по-малки от посоченото суми и да увеличи стойността на ваучерите, ако схемата се окаже ефективна.

Икономическата активност в сектора на хотелиерството е спаднала с над 90% през април и има опасения, че много сектори ще продължат да бъдат силно засегнати, докато социалното дистанциране продължава да съществува. В Германия и Франция, където ограниченията за блокиране вече са намалени, пътуванията за свободното време и търговията на дребно остават с над 10% спрямо нивата отпреди кризата.

Междувременно правителството прави и други стъпки за възстановяването на пазара на труда. Финансовият министър Риши Сунак заяви, че кабинетът ще назначи още стотици кариерни съветници, което означава, че близо 270 хил. души повече ще получат съвети, които да им помогнат в пазара на труда.

Коментари: 0