Лондон заяви, че няма да плаща на ЕС за Brexit

По-рано бе обявено, че съюзът очаква от Великобритания компенсации между 50 и 60 млрд. евро за програми, които ще са в действие преди страната да е напуснала

Лондон заяви, че няма да плаща на ЕС за Brexit

Великобритания няма намерение да плаща на Европейския съюз големи парични суми като компенсация за прекратяване на своето членство. Това заяви британският министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис в телевизионно интервю за ITV. Той направи изказването във връзка със съобщения на местни медии за възможното налагане на компенсации върху Лондон в размер на 50 млрд. паунда, предаде БГНЕС.

„Всъщност не са постъпвали подобни запитвания от Европейската комисия към нас. Нашата позиция в това отношение е доста проста - ние ще изпълним всички ангажименти, тъй като сме почтена държава. Въпреки това плащането на каквито и да е било големи парични суми от наша страна не се очаква", заяви той.

По-рано британски медии писаха, че главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние в момента работи върху това споразумението между Лондон и Брюксел да предвижда погасяването на оставащите финансови ангажименти на Великобритания в размер на от 50 до 60 млрд. евро. Става въпрос за изплащане на пенсии на живеещи в ЕС британци, предоставяне на гаранции по кредити и покриването на други нужди. 

Установяването на точния размер на тази сума се очаква да бъде една от основните теми на предстоящите преговори между Брюксел и Лондон.

Те ще продължат две години, което време започва да тече от сряда, когато представителят на кралството в ЕС Тим Бароу официално връчи на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, с което страната му официално дава начало на процедурата по излизането си от общността.

Коментари: 0