Lufthansa обмисля да купи повечето самолети на Air Berlin

Най-голямата германска авиокомпания има подкрепата на министъра на транспорта

Lufthansa обмисля да купи повечето самолети на Air Berlin

Най-голямата германска авиокомпания Lufthansa обмисля да купи по-голямата част от самолетите на изпадналата в несъстоятелност Air Berlin. Това пише агенция Reuters, позовавайки се на двама източници, запознати с темата.

Air Berlin подаде документи за фалит заради отказа на основния акционер Etihad Airways да я финансира, след като години наред превозвачът трупаше загуби. Проблемите за компанията дойдоха в момент, в който много германци пътуват за лятната си ваканция. Това принуди правителството да предостави мостов заем от 150 млн. евро, който да позволи на авиопревозвача да изпълнява предвидените полети поне през следващите три месеца. Така почиващите през лятото ще могат да се приберат в страната си и ще се запазят 7200 работни места в Германия, докато бъдат намерени купувачи за Air Berlin.

Министърът на транспорта Александър Добриндт подкрепя идеята Lufthansa да купи голяма част от активите на Air Berlin, обяснявайки, че Германия има нужда от „национален шампион” в международната авиация. „Ето защо е от спешна необходимост Lufthansa да може да вземе значителни части от Air Berlin”, каза той.

Коментари: 0