Lufthansa загуби над 100 млн. евро заради стачката

Работата на авиопревозвача е ограничена заради стачки вече втора седмица

Lufthansa загуби над 100 млн. евро заради стачката
3710 ~ 1 мин. четене

Германската авиокомпания Lufthansa губи между 10 и 15 млн. евро на ден заради стачката на пилотите, съобщава Bild. Вече 8 дена превозвачът не извършва полети, което се равнява на загуба от поне 100 млн. евро. А предвид обявената безсрочна стачка, загубите на авиопревозвачът ще продължат да се увеличават.

В сряда пилотите продължават да протестират, заради което Lufthansa е отменила 890 от планираните за деня полети. "Засегнати са около 98 000 пътници", коментира представител на фирмата. Само на 30 ноември и 1 декември ще бъдат отменени приблизително 1700 полета.

За стачката на пилотите призова германският синдикат Vereinigung Cockpit. Работата на авиопревозвача е ограничена вече втора седмица. Миналата неделя пилотите на Lufthansa обявиха стачката, която по неофициална информация ще продължи до събота включително. Синдикатът иска да се внесе изменение в съществуващите тарифни споразумения, увеличавайки заплатите на пилотите от Lufthansa с 22% за следващите 5 години. Те настояват и за увеличение на заплатите на служителите и в дъщерните компании Germanwings, с също и на разделението Lufthansa Cargo.

От април 2014 г. това е 15-та поред вълна от стачки, което е довело до отмяна на 9600 полета, а финансовите загуби за компанията се оценяват на 300 млн. евро. По-рано компанията предложи увеличение с 2,5%, но според профсъюза това се равнява на замразяване на заплатите.

Подкрепи Economic.bg