\"Лукойл\" приключи продажбата на 230 бензиностанции

Компанията е принудена да се оттегли от бизнеса с търговия на дребно в тези страни, тъй като там има \"сериозни антируски настроения\"

\
Автор: Александра Сотирова

"Лукойл" приключи продажбата на 230 бензиностанции в Латвия, Литва и Полша на австрийския фонд по управление на активи AMIC Energy Management GmbH, информира BNS, позовавайки се на представители на австрийската фирма.

Бенефициентите на дял от 100% в Лукойл Baltia R и Лукойл Polska станаха Йохан Клец-Норберг, Манфред Кунц и Хайнц Зернетц, които притежават активи на AMIC Energy Management GmbH. Продажбата на компанията прави LUKOIL Europe Holdings BV. Сумата на сделката не бе разкрита.

В началото на март бе обявен и новият председател на LUKoil Baltija R Нерюс Сейлюс, става ясно от информация във Firmas.lv. Той също е част от съвета на компания VIADA Baltija, която е свързана с ръководството на Lukoil Baltija. Планира се, че именно тази компания ще управлява обектите на LUKoil Baltija R в Латвия след смяната на собствеността.

По този начин, AMIC Energy значително увеличи привлекателността на своя инвестиционен портфейл в Централна и Източна Европа, заяви изпълнителният директор на фонда Гюнтер Майер. Новите собственици, чиито област на интерес са банките и управление на активи, оценяват тази покупка като печеливша инвестиция.

Както сме съобщавали, в края на април 2015 г., в разгара на украинската криза, "Лукойл" продаде на AMIC цялостната си дейност на дребно в Украйна, която включва около 240 бензиностанции и шест резервоарни паркове за $ 300 млн. ПИИ "ЛУКОЙЛ-Украина" смени наименованието си на AMIC Ukraine.

През декември миналата година, компанията продаде бензиностанциите си в Чехия, Унгария и Словакия (около 150 бензиностанции). Купувачите са унгарската MOL Plc и Norm Benzinkut Kft. След това, през лятото на миналата година, "Лукойл" продаде всички 37 бензиностанции в Естония на местна компания Olerex.

Ръководителят на "Лукойл" Вагит Алекперов обясни през декември миналата година, че компанията е принудена да се оттегли от бизнеса с търговия на дребно в тези страни, тъй като там има "сериозни антируски настроения." Сега "Лукойл" вече изпитва проблеми и в Румъния, където е собственик на рафинерия в Плоещ, защото местната прокуратура обвини компанията в укриване на данъци.

Коментари: 0