Малките покемони на Сирия: „Елате и ни спасете“ (снимки)

Децата в разкъсваната от войната страна призоваха света за помощ

Малките покемони на Сирия: „Елате и ни спасете“ (снимки)
Автор: Илия Лазаров

Сирийски деца  показаха своята версия на свръхпопулярната игра Pokémon Go, като се снимаха с картинки на покемони, молейки света да ги намери и „да дойде да ги спаси“.

Фотосите и апелите на малчуганите от разкъсваната от войната държава бяха разпространени и предизвикаха огромен отзвук в социалните мрежи.

"Аз живея в Кафр Набл, в района на Алепо, елате да ме хванете“, гласи едно от посланията.

„Аз съм покемон от Идлиб, в Сирия, бихте ли дошли да ме спасите?“, се казва в друго.

„Аз съм в Кафрнабол в района на Идлиб, елате да ме намерите“, гласи трето.

Серията от снимки призовава света да си спомни за сирийската криза, заради която повече от 250 хил. деца живеят под обсада. 

Хуманитарните организации твърдят, че това е най-тежката хуманитарна катастрофа в модерните времена, заради която милиони са принудени да напуснат страната, а милиони други в границите й са разселени.

Сирийският графичен дизайнер Саиф Алдийн Тахан също използва Pokémon Go, за да маркира разрушенията в страната. 

Той създаде изображения с логото „Сирия Go”, за да покаже въздействието на войната върху сирийския народ през последните 5 години.  

„Създадох тези изображения, за да се обърне внимание на войната в Сирия и светът да се фокусира върху страданията на сирийците, вместо върху покемоните, по които хората полудяха. Светът бе обсебен от тази видео игра, така че реших да я използвам като средство, за да покажа нашето страдание“, обясни Тахан.

„Сега всеки търси покемон, а сирийците търсят неща от първа необходимост. Честно казано не мисля, че светът ни съчувства“, заяви той.

Тези сърцераздирателни илюстрации улавят опасното пътуване, което предприемат децата-бежанци, опитвайки се да достигнат своята Обетована земя – Европа.

Коментари: 0