Манфред Вебер: Участието на Великобритания в евроизборите е немислимо

Той е и против удължаването на срока за излизането на Обединеното кралство от ЕС

Манфред Вебер: Участието на Великобритания в евроизборите е немислимо

Снимка: БТА

Участието на Великобритания в европейските избори за мен е немислимо. Немислимо. Това каза Манфред Вебер, водещият кандидат на Европейската народна партия за следващ председател на Европейската комисия. Той е против провеждането на избори на Острова, дори ако Brexit бъде отложен. 

„Когато една страна напуска Европейския съюз,такава е волята на британците, тогава те не могат да имат думата в бъдещото развитие на този континент. Съжалявам”, допълва той, цитиран от БНТ. 

Вебер е и против удължаване на срока за напускане на Великобритания, защото това ще разстрои изборите за Европейски парламент, които са насрочени за 23-26 май.

Според него проблемът с Brexit не е времето, а „реалното и ясно разбиране от нашите британски приятели на това, което искат да имат като алтернатива на членството в Европейския съюз”.

Напускането на Обединеното кралство ще напусне ЕС е насрочено за полунощ на 29 март. Очаква се, че британското правителство може да поиска удължаване на срока. Това обаче трябва да бъде одобрено с единодушие от страните членки.

Идния вторник в Лондон се предвижда решаващо парламентарно гласуване. Ако британският премиер Тереза Мей го загуби, депутатите ще гласуват в сряда дали да продължат без сделка.

Коментари: 0