Марио Драги прие мандат за формиране на ново правителство на Италия

Той ще се опита да изведе страната от политическата криза, като получава подкрепа и от партията на Берлускони

Марио Драги прие мандат за формиране на ново правителство на Италия

Снимка: БТА

480 ~ 2 мин. четене

Марио Драги, бившият председател на Европейската централна банка, прие мандат и ще се опита да сформира ново италианско правителство, докато страната търси изход от политическата криза, породена от разпада на последната й коалиция.

Драги, наречен „Супер Марио“ за ролята си в спасяването на европейската единна валута, ще трябва да намери подкрепа в парламента, за да изгради бързо техническа администрация, необходима за управление на пандемията от коронавирус и икономическата криза.

Драги бе поканен в сряда да се срещне с президента на Италия Серджо Матарела, след като партньорите от управляващата коалиция не успяха да формират мнозинство след оставката на Джузепе Конте като министър-председател миналата седмица.

Благодаря на президента на републиката за доверието, което ми оказа“, каза Драги в кратка реч след срещата. „Преодоляването на пандемията, завършването на ваксинационната кампания, отговорът на нуждите на гражданите и рестартирането на икономиката са нашите предизвикателства. Разполагаме с извънредни ресурси от ЕС и можем да направим много за бъдещето на страната“.

Фондовата борса на Милано бе оцветена в зелено в сряда, след като предишната вечер бе потвърдена новината за срещата между Матарела и Драги. Матарела отхвърли свикването на предсрочни избори, като добави, че е необходимо „високопоставено“ техническо правителство, което да ръководи страната.

Драги каза, че е уверен, че „ще се появи единство“ от диалога с политическите партии и парламентарните групи. Не е ясно обаче дали той ще спечели широката подкрепа, необходима от политическите сили.

Движението на петте звезди (M5S), най-голямата партия в парламента, заяви, че няма да подкрепи техническа администрация, водена от Драги. Никола Зингарети, лидер на Демократическата партия, заяви, че ще се срещне с лидери на M5S и Free and Equal, малка лява група в алианса.

Назначаването на Драги отваря нова фаза, която може да изведе страната от несигурността, създадена от безотговорна и абсурдна криза“, каза той.

Кризата се задейства, когато бившият министър-председател Матео Ренци изтегли малката си партия Italia Viva от управляващото мнозинство през януари поради сблъсъци по отношение на управлението на пандемията и плана за икономическо възстановяване след COVID. Ренци, чиято партия не подкрепя формирането на ново мнозинство при Конте, многократно е предлагал Драги като идеалния човек да ръководи ново правителство.

Драги изглежда получи подкрепа и от бившият министър-председател и лидер на Forza Italia Силвио Берлускони който припомни своето „дългогодишно уважение“ към Драги.

За последно технократ беше назначен в Италия през 2011 г., когато на Марио Монти беше поверено да изведе страната от остра дългова криза, която накара Берлускони да подаде оставка.

Колумнистът на La Stampa Масимо Джанини написа в сряда, че назначението на Драги е „единствената надежда“ на Италия.

Подкрепи Economic.bg