Марио Драги ще спасява Италия от кризата

Той ще разговаря с президента на обяд

Марио Драги ще спасява Италия от кризата

Президентът на Италия Серджо Матарела отляво приветства управляващия президент на ЕЦБ Марио Драги в навечерието на промяната начело на ЕЦБ във Франкфурт, Германия, 2019 г.

Снимка: БТА

Президентът на Италия Серджо Матарела ще поиска от бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги да започне преговори за формиране на ново правителство в Италия, предава Reuters.

Държавният глава призова Драги за разговори в сряда по обяд, след като чу, че усилията за спасяване на разпадналата се коалиция на премиера Джузепе Конте са се провалили.

Президентът обяви пред репортери, че е длъжен да се обърне към всички политически сили, а възможността за предсрочни избори е изключена предвид множеството предизвикателства, пред които е изправена Италия.

През 2012 г. Драги обеща да направи „каквото е необходимо“, за да спаси единната европейска валута и приносът му за отскубването на еврозоната от ръба на колапса през 2012 г. е всепризнат. Той до голяма степен изчезна от очите на обществеността, след като мандатът му в ЕЦБ приключи през октомври 2019 г. Името му се появи като потенциален премиер през последните седмици, след като политическите сътресения, заедно със здравни и икономически турбуленции, създадоха перфектната буря в Италия.

Матарела каза, че едно от най-важните неща, които следващата администрация трябва да направи, е да изготви бързо планове за това как да похарчи повече от 200 млрд. евро от фонда за възстановяване и развитие на Европейския съюз, предназначен да помогне за преодоляване на икономическия спад.

Все още остава неясно кои партии в дълбоко раздробения парламент на Италия биха подкрепили Драги.

Коментари: 0