Кой е новият директор на Amazon и защо тъкмо той?

Изборът му потвърждава курса на развитие на гиганта в посока облаците

Кой е новият директор на Amazon и защо тъкмо той?

Снимка: YouTube/Screenshot

872 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Основателят на Аmаzоn Джeф Бeзoc обяви късно във вторник, че напуска поста главен изпълнителен директор, предавайки щафетата на Aнди Джecи. За близо 30 години организацията се трансформира от малка онлайн книжарница в интернет конгломерат с непреодолима мощ. Днес компанията е една от най-скъпо струващите в света, с пазарна капитализация от близо 1.7 трлн. долара. 

Затова и решението на Безос да отстъпи капитанското място в момент, когато е извел Amazon на върха, буди въпроса дали има още път нагоре. Отговорът е да и той сочи към облаците. А изборът на Анди Джеси за нов главен изпълнителен директор на компанията подсказва каква ще е бъдещата стратегията. 

Но кой е той? 

52-годишният Анди Джеси е досегашният ръководител на доходния облачен бизнес на гиганта. Той се присъединява към семейството на Amazon през 1997 г., след като завършва Harvard Business School (HBS). 

„Взех последния си изпит в първия петък на май 1997 г. и стартирах в Amazon още на следващия понеделник“, разказва той в подкаст на HBS, цитиран от The Guardian. По онова време Джеси не знае нито каква ще е работата му, нито длъжността. 

Още в началото на пътя си в компанията той започва работа по създаването на платформата Amazon Web Services (AWS), която успява да развие до облачна услуга номер едно в света, използвана от милиони частни, бизнес и институционални клиенти. Под негово ръководство AWS си спечелва доминираща роля в този все по-перспективен сектор, изпреварвайки традиционни играчи като Oracle и Microsoft. 

Към момента компанията държи почти половината от световния пазар на публична облачна инфраструктура. А преди броени седмици демонстрира колко мощ на него всъщност притежава, като на практика заличи противоречивата социална мрежа Parler от интернет пространството. Amazon отказа да хоства платформата заради неспособността ѝ да овладее екстремисткото съдържание. Случаят съвпадна с миграцията на блокирания от Twitter Доналд Тръмп и негови крайно десни симпатизанти към приложението след ексцесиите в Капитолия. 

Пoвишeниeтo нa Джecи пoдчepтaвa цeнтpaлнaтa poля нa бизнeca c yeб xocтинг в cтpaтeгиятa нa Аmаzоn, смята Toм Джoнcън, глaвeн диpeĸтop пo тpaнcфopмaциятa в глoбaлнaтa мapĸeтингoвa ĸoмпaния Міndѕhаrе.

Πpeдиcтopиятa нa Джecи в yпpaвлeниeтo нa АWЅ пoĸaзвa ĸoлĸo ca вaжни тeзи ycлyги зa бизнecа нa Аmаzоn. Щe бъдe интepecнo дa видим ĸaĸ тoвa ще сe oтpaзи нa тяxнaтa cтpaтeгия и бaлaнcа между тoзи пpиopитeт и нapacтвaщия peĸлaмeн бизнec“, коментира тoй.

В писмо до своите служители Безос заяви, че има пълно доверие в Джеси и е убеден, че компанията ще продължи да следва линията си на развитите. „Анди е много добре запознат с компанията и е тук почти толкова дълго, колкото и аз. Той ще бъде изключителен лидер“, каза основателят на Amazon.

Все още не е обявено кой ще заеме досегашния пост на Анди Джеси в компанията.

Предаването на щафетата идва с обявяването на впечатляващите финансови резултати на Amazon за октомври –декември. Компанията за първи път регистрира продажби, надхвърлящи 100 млрд. долара за период от три месеца.

Що се отнася до Безос, той е категоричен, че остава ангажиран с Amazon и оттеглянето му от поста на главен изпълнителен директор не означава пенсиониране. Той настоява, че има „повече енергия, откогато и да е било“, а планът му е да я канализира към други свои страсти – фонд „Ден 1“, фонд „Земя Безос “, „Blue Origin“ и „Вашингтон пост".

Подкрепи Economic.bg