Мария Габриел: Сега дезинформацията е още по-опасна

Тя призова Facebook и Google да спазват правилата срещу фалшиви новини

Мария Габриел: Сега дезинформацията е още по-опасна
Здравеопазването е сред трите области, които най-често са обект на разпространение на дезинформация. Тя влияе върху емоциите и страховете на хората. В настоящата кризисна ситуация с коронавируса, дезинформацията е още по-опасно явление. Това написа в профила си във Facebook българският еврокомисар Мария Габриел, която сега отговаря за наука, иновации и младеж, а в  предния си мандат за цифрова икономика и общество. 

"Сега е важно да имаме достъп до качествена информация и мислим критично в огромния информационен поток”, изтъква Габриел.

Именно за подобряването на достъпа до достоверна информация Европейската комисия изготви онлайн материали (включително на български език), помагащи да се предпазим от фалшиво съдържание, свързано с COVID-19. Ресурсът може да бъде открит тук

"Разчитам на някои от най-големите онлайн платформи като Facebook, Google, Twitter и рекламната индустрия, които подписаха Кодекса за добри практики срещу дезинформацията онлайн, да продължават да изпълняват стриктно ангажиментите си”, посочи още Габриел.

"Оставам бдителна и за изпълнението на другите ключови мерки, които предложихме в последните две години. Очаквам работата ни с проверителите на факти и дейностите за медийна грамотност, включително в Плана за действие за цифрово образование, да дават още по-добри резултати”, завършва тя. 

Коментари: 0