Цените на петрола скоро може да са под нулата

До седмици ще свърши мястото за съхранение

Цените на петрола скоро може да са под нулата

Снимка: Pixabay

Глобалното съхранение на петрол може да достигне максимален капацитет в рамките на седмици, казаха енергийни анализатори пред CNBC, тъй като кризата с коронавируа драстично намалява потреблението и някои от най-мощните производители на суровина в света започват да увеличават продукцията си.

Пандемията буквално затвори множество държави, тъй като правителствата наложиха драконовски мерки в ежедневието на милиарди хора. Това създаде безпрецедентен шок в търсенето на енергийните пазари, като пространството за съхранение - както на сушата, така и в морето - бързо се изчерпва.

В същото време тригодишният пакт между ОПЕК и партньорите й извън ОПЕК за ограничаване на производството на нефт приключи, проправяйки пътя на производителите на петрол да увеличат производството.

Лидерът на  ОПЕК Саудитска Арабия обеща да повиши продукцията до рекордно високи стойности.

„Рафинериите на много места сега губят пари за всеки барел, който преработват, или нямат къде да съхраняват продукцията си от петролни продукти“, казва Бярн Шилдроп, главен анализатор на стоковите анализи в SEB.

Той посочи, че при спиране на рафинерите много производители на петрол няма къде да изпратят суровината си.

„За производителите на петрол това означава само едно - местната цена на петрола много бързо достига нулата, или дори става отрицателна, защото ако имат твърде много петрол, те трябва да платят на някого, за да го транспортират, докато не успеят да прекратят производството си“.

Суровият петрол Брент, който се счита за международен бенчмарк, се търгуваше на 25,33 долара в сряда следобед, намалявайки с над 3,8%, докато американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) беше 20,54 долара, около 0,3% по-високо.

И двата регистрираха през март най-лошото си тримесечие, според данни, събрани от CNBC.

Фючърсите на Брент се сринаха над 65% през първото тримесечие, докато WTI спадна с над 66% за същия период.

Анализаторите на Goldman Sachs предупреждават, че шокът от коронавируса е „изключително негативен за цените на петрола и изпраща цените на негативна територия“.

Американската инвестиционна банка изчислява, че в света има около 1 милиард барела резервен капацитет за съхранение, но голяма част от тях никога няма да бъдат достъпни, „тъй като скоростта на настоящия шок ще наруши мрежите за транспортиране“.

„Всъщност, като се има предвид разхода за затварянето на кладенец, един производител би бил готов да плати на клиент да вземе произведените барели, което предполага отрицателно ценообразуване в райони, които не са в морето“, казват анализаторите от Goldman в понеделник.

Все пак Goldman казва, че очаква превозвания по вода Брент да е по-малко засегнат от мерките заради епидемията и вероятно да остане близо до 20 долара за барел - макар и с временни спадове.

За разлика от него, WTI (който се добива на сушата и е на 500 мили от достъпно съхранение на танкери) се очаква да бъде сред най-тежко засегнатите, заедно с WTI Midland и Western Canada Select (WCS).

По-рано тази седмица цената на WCS беше $ 4.18 за барел, което е малко по-евтино от пинта бира в Канада.

„Със свиването на търсенето и нарастването на предлагането, и след като ОПЕК и Русия не успяха да постигнат споразумение за намаляване на производството в началото на март, световните запаси могат да достигнат максималния си капацитет в рамките на седмици“, коментират анализатори от Eurasia Group.

„Участниците в индустрията твърдят, че е практически невъзможно да се намерят конвенционални морски резервоари. Дори OPEC и други производители да започнат отново да ограничават продукцията си скоро, надвишаването на доставките заради глобалното блокиране е толкова голямо, че капацитетът за съхранение вероятно ще достигне границата си до средата на годината".

„Пристанищата и рафинерите вече отпращат танкерите с нефт. Това ще окаже още по-низходящ натиск върху цените и ще създаде екзистенциална заплаха за много компании “, заяви Eurasia Group.
Коментари: 0