Uber е подкупила хакери, за да скрие масово изтичане на лични данни

Засегнати са данните на 57 млн. клиенти и на 600 хил. шофьори

Uber е подкупила хакери, за да скрие масово изтичане на лични данни
Американската компания за споделени пътувания Uber с подкуп е прикрила хакерска атака, извършена в края на 2016 г., при която са компрометирани данните на 57 млн. клиенти и 600 хил. шофьори. Uber е платила на хакери подкуп от 100 хил. долара, за да запази в тайна масовото изтичане на лични данни.

Компрометиране на системите на фирмата е довело до разкриването на личната информация, съхранявана в 57 млн. потребителски профила, обявиха от Uber. Хакерите обаче не са успели да стигнат до адресите, номерата на картите и банковите сметки, рождените дати на потребителите.
Новината за атаката бе съобщена от Bloomberg, а по-късно и от компанията потвърдиха информацията. Разкритието, че компанията е опитала да прикрие инцидента, доведе до уволненията на двама служители, които са били отговорни за отговора на Uber спрямо компрометирането. Това обясни главният изпълнителен директор Дара Хосрошахи, който през август смени Травис Каланик на поста. „Нищо от това не трябваше да се случва и аз няма да се оправдавам за него”, написа той в блога на компанията.

Изтичането на данните е станало през октомври 2016 г., но Хосрошахи е разбрал едва наскоро за него. Компрометирането е пореден скандал за Uber, която беше замесена в обвинения за сексуално насилие, дело за кражба на търговски тайни и множество федерални разследвания, кулминацията на които беше отстраняването на Каланик през юни.

Потребителите на Uber не трябва да се безпокоят, тъй като няма доказателства данните им да са използвани за някакви измами, докато на шофьорите, чиито номера са изтегли, ще бъде предложена безплатна защита срещу кражба на самоличността и мониторинг на кредитите им.

Коментари: 0