Мъск може да бъде отстранен от директорския пост в Tesla

Той е обвинен в измама от Комисията за ценни книжа и борси

Мъск може да бъде отстранен от директорския пост в Tesla
Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск е обвинен в измама от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) в САЩ, сочат съдебни документи, подадени в четвъртък. Изходът от казуса крие опасността на милиардера да му бъде отнет директорския пост в компанията, както и правото да оглави която и да е друга публична организация в бъдеще, пишат световните медии. 

В жалбата на SEC се твърди, че Мъск е направил „фалшиви и подвеждащи” изявления и не е уведомил регулаторите за важни събития в компанията. В обвинението се посочва негов туит от август, в който той казва, че разполага с достатъчно финансови средства, че да свали Tesla от борсата. Според Комисията това е лъжа, чиято цел е била да се стимулира ръстът на акциите. 

„Нито статутът на знаменитости, нито репутацията на технологичен новатор предоставят освобождаване от федералните закони за ценни книжа”, каза Стефани Анакайн, един от директорите в SEC, по време на пресконференция вчера. 

Самият Мъск определи заведеното дело като неоснователно. Ако обаче то завърши в негов ущърб, той може на само да трябва да плаща голяма глоба, но и да бъде свален от директорския си пост. Името му и това на Tesla обаче се идентифицират едно с друго и подобен развой със сигурност няма да им се отрази добре. 

Новината вече доведе до срив в акциите на компанията, като непосредствено след нея те се понижиха с 13%. 

Източници, близки до Tesla, са коментирали пред CNBC, че се очаква и самата организация да бъде съдена, макар че към момента тя не фигурира като ответник по жалбата. 

Коментари: 0