Хампарцумян: Щом лихвите по кредитите растат, значи има кой да купува

Той определи антипазарните механизми за задържане на цени като наивни

Хампарцумян: Щом лихвите по кредитите растат, значи има кой да купува
Това, че лихвите по жилищните кредити поскъпват, означава, че има кой да купува. Обратното би било страшно за икономиката и държавата, защото би означавало, че има криза в потреблението. Това каза банкерът Левон Хампурцумян в ефира на bTV тази сутрин.

По отношение на поскъпването на основни хранителни продукти и енергийните услуги Хампарцумян напомни, че вдигането на цените е свързано със забогатяването. „Няма как да забогатеем без ценовите равнища да се вдигат нагоре”, посочи той и добави, че „е друг въпросът какъв е балансът между тях”. 

Хампарцумян даде за пример Германия, където заплатите са по-високи от тукашните, а цените са сравнително ниски. Там обаче гражданите плащат много повече за данъци и публични услуги, което в крайна сметка балансира ситуацията. 

Опитите за изкуствено задържане на цените, за каквито се заговори от страната на властта напоследък, банкерът определи като „икономически наивни” и „антипазарни”. Той обясни, че въвеждането на подобни мерки води или до изчезването на стоката или услугата, или до компенсиране на загубите от страна на търговците по друг начин. Например чрез повишаването на цената на други неща. 

На въпрос дали се задава нова финансова криза експертът обясни, че икономиката е циклична и неминуемо в определен бъдещ момент предстои спад. Сега обаче се намираме във възходящ етап и нашата задача е да се подготвим максимално добре, така че когато дойде забавяне, икономиката ни да не понесе големи сътресения. 

Коментари: 0