Мъск праща Tesla на Марс

Спортният автомобил Tesla Roadster ще бъде изведен в орбита около Марс

Мъск праща Tesla на Марс
3365 ~ 1 мин. четене
Американският предприемач Илън Мъск е решил отново да впечатли света. В профила си в Twitter той обяви, че следващия месец компанията му SpaceX ще тества най-голямата ракета досега - Falcon Heavy. Дестинацията този път е Марс, което обаче не е единственото интересно в случая.

Огромната ракета ще бъде натоварена с необичаен товар – спортният електрически автомобил Tesla Roadster, в който ще свири музика на Дейвид Бауи.

Ракетата ще бъде изстреляна от космодрума Кейп Канаверал, където е площадката, от която е излетяла мисията Аполо 11.

„Ще има двойна тяга при следващата най-голяма ракета. Гарантирано ще бъде вълнуващо, по един или друг начин“, написа Мъск в Twitter.

SpaceX революционизира ракетната индустрия, но през годините претърпя и невероятни неуспехи, включително ракети, които се взривяваха на ракетната площадка и по време на полет.

Мъск, който е главен изпълнителен директор на SpaceX и на компанията за електрически коли Tesla, заяви, че Falcon Heavy ще бъде изстреляна, за да закара нестандартния товар в орбита около Марс. Автомобилът би трябвало да остане там безкрайно, освен ако няма инцидент и не успее да стигне.

Както обаче често се случва с начинанията на Мъск, датата на тяхното случване може и да се промени. SpaceX и Tesla имат дългогодишен опит в неуспеха да изпълняват амбициозните крайни срокове на главния изпълнителен директор на двете компании. Първоначално SpaceX се надяваше да извърши първото изпитание на Falcon Heavy преди години. А Мъск каза по-рано тази година, че тестът ще бъде осъществен през ноември.


Подкрепи Economic.bg