Спешно правителствено заседание заради злоупотреби в болниците

Премиерът Борисов извика на среща в Министерски съвет здравния и финансовия министри

Спешно правителствено заседание заради злоупотреби в болниците
Здравният министър Кирил Ананиев, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев са привикани спешно от премиера Бойко Борисов, съобщи "Фокус". Поводът са злоупотреби в болниците. На срещата в Министерския съвет присъстват представители на спецслужбите.

Вчера Ананиев обяви, че ще се закриват фалирали лечебни заведения и анонсира да се чакат новини от службите.

100 млн. лв. е очакваният преразход за лекарства на НЗОК тази година, затова се налага и мораториум за нови медикаменти догодина - за да се реши проблемът с дефицитите, каза Ананиев. Според него до момента контролът при медикаментите е бил на "изхода" на системата - основно проверка на документи. "Много малко бяха възможностите да се стигне до истинската причина за този преразход", отбеляза той. Тепърва контролът ще бъде засилен и на "входа", както и по време на самото лечение.

„Аз съм убеден, че там ще бъдат разкрити доста нерегламентирани практики, които водят до нарастване на разходите за лекарства. Има и определени злоупотреби с лекарствата във връзка с т.нар. паралелен износ. Скоро ще чуете информация, която ще го потвърди“, заяви Ананиев.
Коментари: 0