Маските в Англия стават въпрос на личен избор

Борис Джонсън се очаква да обяви пълно отваряне на Великобритания, въпреки че случаите на заразени продължават да растат

Маските в Англия стават въпрос на личен избор

Снимка: БТА

3227 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Носенето на маска като предпазна мярка срещу COVID-19 става въпрос на личен избор в Англия по-късно този месец, обяви британският министър по жилищната политика Робърт Дженрик. Той поясни, че ще се разчита на личната отговорност, предава BBC. В интервю пред медията той поясни, че всички ограничения срещу разпространението на коронавируса ще отпаднат на 19 юли. 

Разхлабването трябваше да се случи миналия месец, но заради широкото разпространение на „Делта“ варианта в страната Борис Джонсън отмени последния етап от пътната карта за облекчаване на мерките – пълното отваряне на Великобритания. Това доведе до вълна от недоволство сред британците, но премиерът поясни, че „здравето на хората е на първо място и щом се налага да отложим вдигането на мерките, ще го направим“.

Дженрик посочи, че заради добрите темпове на ваксинация, страната има готовност да вдигне ограниченията. Все пак има вероятност част от тях да останат, като носенето на маски в обществения транспорт и големите магазини.

Трябва да се научим да живеем с вируса и да се борим с него. Не може да държим хората вечно в изолация. Трябва да създадем имунитет“, добави той.

Дженрик заяви, че Джонсън е оптимист относно пълното отваряне на Великобритания, но и също така, че след всички данни има готовност то отново да бъде отложено, „ако хората не пожелаят да се ваксинират и не може да се постигне имунитет“. Британският премиер се очаква да обяви новите правила по-късно днес, като окончателното решение трябва да бъде издадено на 12 юли и да влезе в сила от 19-и този месец.

„Трябва да подчертая, че пандемията не е приключила и че случаите ще продължат да се увеличават през следващите седмици, след като мерките бъдат разхлабени. Важното е да следим връзката между хоспитализираните и смъртните случаи“, заяви Джонсън в изявление, публикувано от неговия офис, добавяйки, че тогава има вероятност част от ограниченията да се върнат.

Данните на здравните власти показват, че 86% от възрастните са получили първа доза от препарат срещу COVID-19, а 64% вече имат поставени две. На британците досега са инжектирани общо 78.5 млн. дози, като напълно ваксинираните граждани са 33.4 млн., което е 50.1% от населението.

Подкрепи Economic.bg