McDonald`s откри първия си ресторант със 100% собствена енергия

Веригата за бързо хранене има за цел да неутрализира въглеродния си отпечатък и да намали емисиите CО2

McDonald`s откри първия си ресторант със 100% собствена енергия

Снимка: Pixabay

Веригата за бързо хранене McDonald`s представи първия си ресторант с нулево потребление на „външна“ енергия. Той беше официално открит в парка за развлечения Walt Disney World в Орландо, щата Флорида. На покрива на комплекса с площ 745 кв. м са монтирани слънчеви панели, стените също са „облепени“ с фотоелектрически панели. В сградата работи автоматизирана система за електрозахранване, система за пестене на вода, както и „зелени“ зони за усвояване излъчвания от клиентите и персонала СО2.

 

Освен това в ресторанта са монтирани интерактивни елементи за „просвещаване“ на посетителите на тема „зелена енергетика и ВЕИ“ – от стационарни велосипеди за фитнес, които по време на тренировките генерират електрическа енергия, с която се захранва осветлението на огромната емблематична арка на McDonald`s, до електронни игри, които разказват на децата за възобновяемите енергии.

„Откриването на новия ресторант с нулево потребление на енергия е важна крачка в стратегията на McDonald`s за намаляване на собствения въглероден отпечатък и в търсенето на ефективни решения за борба с изменението на климата“, обяснила на откриването Марион Грос, главен мениджър на компанията по снабдяването в Северна Америка.

Ресторантът е „флагманска точка“ в стратегията на McDonald`s за съкращаване на изхвърляните от нейните ресторанти и офиси парникови газове с 36% до 2030 г. в сравнение с взетата за базова 2015 г. В изпълнение на тази си цел компанията инвестира немалко средства за създаването на фотоволтаични и ветрогенераторни централи, които ще снабдяват с електроенергия над 2500 нейни ресторанта в САЩ. Това ще спести изхвърлянето на над 700 хил. тона парникови емисии в атмосферата всяка година, което се равнява на засаждането на над 11 млн. дървета или на спирането на движението на 140 хил. автомобила, става ясно още от съобщение на веригата за бързо хранене.

Коментари: 0