Мечтата на Huawei за завод във Франция изглежда непоклатима

Дори забрана на 5G оборудването на компанията в страната няма да я спре да изгради фабрика там

Мечтата на Huawei за завод във Франция изглежда непоклатима

Снимка: БТА

Huawei ще построи фабрика във Франция, независимо от решението на правителството дали да оборудването на компанията ще може да се използва за изграждането на 5G мрежата на сраната. Това заяви ръководителят на китайския телекомуникационен гигант там, предава Reuters.

Най-големият световен производител на телекомуникационно оборудване заяви миналата седмица, че планира да построи производствен завод във Франция в опит да облекчи проблемите си в световен мащаб, предизвикани от американските санкции срещу компанията. Вашингтон настоява, че Пекин може да използва оборудването на Huawei за шпиониране.

Базираната в Шънджън корпорация отрича оборудването ѝ да представлява риск за сигурността. Huawei е в центъра на разразилата се буря между САЩ и Китай около тепърва разгръщащите се технологии от следващото 5G поколение.

Европа пък се оказа бойното поле. САЩ настояват от партньорите си да забранят оборудването на Huawei, за който Старият континент е един от най-важните пазари. Анализ на сигурността се извършва както на държавно ниво, така и на ниво Европейска комисия. Френската агенция за киберсигурност също все още проучва 5G оборудване, включително това на Huawei. 

„Заводът ще бъде изграден във Франция, независимо от решението на френското правителство, тъй като това е част от нашата стратегия“, каза заместник-изпълнителният директор на Huawei France Мингган Джанг. 

Huawei заяви миналата седмица, че ще похарчи 200 милиона евро (223 милиона долара) в рамките на първата фаза от създаването на завода за мобилни базови станции, чието точно местоположение все още не е обявено.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви в сряда, че изграждането на фабрика на Huawei няма да повлияе на позицията на правителството спрямо трите основни производители на 5G оборудване.

На хартия, Huawei и двамата му европейски конкуренти, Nokia и Ericsson, могат да правят бизнес във Франция. Но източници, близки до френската телекомуникационна индустрия, изразиха опасения, че Huawei ще бъде забранен, дори ако няма официално такова решение.

На въпрос дали проектът на Huawei за изграждане на завода и създаване на 500 работни места може да представлява някакъв вид изнудване за повишаване на репутацията на компанията пред френското правителство преди предстоящия търг за 5G честоти, Льо Мер коментира: „Никои, и със сигурно  не и аз, няма да се поддаде на никакво изнудване“. 

Коментари: 0