Медицинската марихуана вече е легална в Македония

13 държави в Европа са позволили използването на медикамента с лечебни цени

Медицинската марихуана вече е легална в Македония

Използването на марихуана с медицински цели от вчера вече е законно в Македония. Страната се присъедини към над дузината европейски страни, които вече са разрешили продукти за някои пациенти.

Лекарствата, съдържащи по-малко от 0,2% на тетрахидроканабинол, главната психоактивна съставка на растението, вече могат да бъдат предписани от лекарите и закупени в аптеките, съобщи ръководителят на Агенцията за лекарствените продукти и медицинските изделия Мария Дарковска-Серафимовска.

"Това ще помогне на огромен брой македонски граждани, които се борят със сериозни заболявания и имат нужда от лечение с продукти на природна основа", каза тя.

Лекарствата са на разположение на пациентите, които се борят със здравословни проблеми, свързани с рак, множествена склероза и епилепсия.

"Това не е заместител на медицинско лечение", каза министърът на здравеопазването Никола Тодоров, след като парламентът прие през май нов закон, който позволява на продажбите.

Друга употреба на марихуана остава незаконна според македонското законодателство. Досега 13 страни от Европейския съюз са легализирали медицинската марихуана, включително Австрия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия и Испания.

Македония подаде молба за членство в ЕС през 2005 г., но все още предстои да започне преговори за присъединяване.

Коментари: 0