Международният туризъм ще загуби още $2 трлн. заради пандемията

Различните ограничения в пътуванията и неравномерната ваксинация пречат на възстановяването на сектора

Международният туризъм ще загуби още $2 трлн. заради пандемията

Снимка: Unsplash

576 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Загубите за международния туризъм през тази година могат да достигнат 2 трлн. долара, колкото горе-долу бяха щетите и през 2020 г. Това показва доклад на Световна организация по туризъм към ООН (СОТ), според който рекордната 2019 г. остава недостижима на този етап. И това е при положение, че туристическите пътувания от юли до септември тази година отбелязаха ръст от 58%, пише DW.

СОТ предупреждава, че неравномерната ваксинация по света и новите варианти на коронавируса пречат на възстановяването на сектора.

Приходите от международния туризъм могат да достигнат 700-800 млрд. долара през 2021 г., което е малко подобрение спрямо 2020 г. Въпреки това те няма да могат да се доближат до приходите от 2019 г. – 1.7 трлн. долара.

Къде се възстанови туризмът?

Европа, Северна и Южна Америка се радваха на по-голям брой туристи през третото тримесечие на 2021 г. Посетителите в Азия и Тихия океан са намалели с 95% в сравнение с 2019 г. Редица страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Австралия, Нова Зеландия, Сингапур и Китай, следват политика на „нулев COVID“ и поставят строги ограничения на международните пътувания.

Най-силно възстановяване се наблюдава в Хърватия, Мексико и Турция.

Данните за третото тримесечие на 2021 г. са обнадеждаващи. Въпреки това пристигащите все още са със 76% под нивата преди пандемията и резултатите в различните глобални региони остават неравномерни“, коментира генералният секретар на Световната организация по туризъм Зураб Пололикашвили.

Туристите са „объркани“

Според доклада на ООН „неравномерните нива на ваксинация по света и новите щамове на COVID-19 могат да повлияят на и без това бавното и крехко възстановяване“. Страховете от новия вариант Омикрон предизвикаха нови ограничения за пътуване в някои страни.

Увеличението на цените на горивата и затрудненията за глобалната верига на доставки също може да окажат негативен ефект върху туристическите пътувания, предупреждава ООН. Страните трябва да хармонизират ограниченията, които налагат, за да няма объркване сред туристите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg