Зеленото бъдеще застрашава над 600 хил. работни места на Острова

Усилията за създаване на зелени работни места трябват да се засилят, ако правителството иска да постигне целите си до 2030 г,. сочи доклад на PwC

Зеленото бъдеще застрашава над 600 хил. работни места на Острова

Снимка: Twenty20

740 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Усилията за създаване на зелени работни места трябва да се увеличат, ако правителството на Обединеното кралство иска да постигне целта си от 2 млн. позиции до 2030 г. Това показва анализ на консултантската компания PwC, цитиран от BBC. Новите работни места, свързани със зелената икономика, представляват едва 1.2% от всички обяви през първото полугодие на 2021 г., което се равнява на само 124 600 позиции.

Насърчаването на зелените работни места е част от плановете на правителството на Великобритания за зелена индустриална революция. През ноември 2020 г. кабинетът на Борис Джонсън обяви, че 4 млрд. британски лири ще бъдат изразходвани за създаването на 250 000 нови зелени работни места, което е част от плана за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г.

Според проучването обаче преходът към този тип позиции може да засегне силно традиционните работни места и особено тези в „замърсяващите индустрии“. През септември Конгресът на профсъюзите (TUC) предупреди, че до 660 000 служители могат да бъдат застрашени, ако Обединеното кралство не успее да постигне целта си за нетна нула толкова бързо, колкото други нации.

В доклада на PwC се посочва, че е необходима работа, за да се гарантира, че преминаването към нулева икономика няма да доведе до регионални неравенства.

Данните показват още и икономически дисбаланс, след като Уелс, Северна Ирландия и Йоркшир и Хъмбър изостават от другите части на Обединеното кралство по отношение на прехода към по-зелена икономика. Според проучването най-добре се представят Шотландия и Лондон.

PwC класира областите по отношение на представянето им при създаването на работни места, ползите от зелените работни позиции, загубата на „залязващи работни места“ и въглеродната интензивност на заетостта.

Кевин Елис, председател на PwC и старши партньор, каза, че работните места стават все по-екологични и това е повод за оптимизъм, но са необходими доказателства за нивото и разпределение на тези възможности.

Оставена без контрол, зелената заетост ще расте в най-плодородните места, но не непременно там, където ще бъде най-необходима“, коментира той.

Правителствен говорител заяви пред BBC, че създаването на стотици хиляди зелени работни места ще отключат над 90 млрд. британски лири частни инвестиции.

„Нашите планове са да инициираме по-голямата част от тези нови зелени работни места да бъдат създадени извън Лондон и югоизточната част, за да има равенство. Преминаването към икономика с ниски въглеродни емисии предоставя безпрецедентна възможност за привличане на нови и надеждни за бъдещето бизнеси в нашите индустриални центрове“, коментира той.

Какво представлява зелено работно място?

Това е работа, която пряко допринася за справянето с изменението на климата. Разрастващите се сектори, в които може да се намерят повече зелени работни места, които се рекламират, включват нисковъглеродно земеделие, отопление без емисии и поддръжка на вятърни турбини.

В своето проучване PwC заяви, че работните места, които подкрепят непряко зелената икономика също трябва да се считат за зелени. Такива роли могат да включват екологични съветници или експерти в изследванията и образованието в областта на околната среда или устойчивостта.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg