Меркел осъди намесите на Русия в Източна Европа

Германският канцлер заяви, че Москва се опитва да направи страните от Западните Балкани политически и икономически зависими

Меркел осъди намесите на Русия в Източна Европа
Автор: Стилиян Гребеничарски

Германският канцлер Ангела Меркел обвини Русия в намеса във вътрешните работи на страни от Източна Европа, които търсят по-тесни връзки с Европейския съюз.

В интервю за германския вестник Die Welt am Sonntag Меркел заявява, че руската външна политика създава проблеми за Молдова, Грузия и Украйна. „Не бива да бъде позволявано нарушаването на териториалния суверенитет и цялост от страната на Русия да продължи“, допълва тя.

Трите страни подписаха търговски споразумения с ЕС, които предизвикват опасения в руската страна, че ще окажат негативно влияние на икономическите ѝ интереси. На свой ред Русия се опитва да ги приобщи към собствения си Митнически съюз.

Според германския канцлер, „Молдова, Грузия и Украйна са съседни държави, които са направили своя суверен избор да подпишат споразумения за асоцииране с Общността. Русия създава проблеми и за трите“. Тя се позовава на конфликтните региони във всяка една от тях – Приднестровието в Молдова, Абхазия и Южна Осетия в Грузия и някои части от Източна Украйна.

През изминалия месец руският президент Владимир Путин подписа споразумение за стратегическо партньорство с Абхазия, което предизвика острата реакция на ЕС и НАТО.

Меркел обвини Москва и в опити да направи страните в Западните Балкани политически и икономически зависими от Русия.

Тя изразява увереност, че единният подход спрямо политиката на Владимир Путин е правилното решение.

Коментари: 0