Петролът заплашва иранския бюджет

Публичните финанси за настоящата година са базирани на цени от $100 за барел

Петролът заплашва иранския бюджет
Автор: Стилиян Гребеничарски

Иран очаква понижението в котировките на петрола до петгодишно дъно да окаже краткосрочен натиск върху държавния бюджет, съобщи президентът на страната Хасан Рохани, цитиран от Bloomberg.

„Цената на сорт Брент се понижи от 110 до под 70 долара за барел, спад рядко виждан в миналото. Това налага бюджетът за следващата година да бъде внимателно преразгледан“, заяви днес държавният глава по време на реч в парламента в Техеран.

Международните санкции над персийската държава, породени от ядрената ѝ програма, затрудняват силно износа на петрол, който е и основен източник на валута и бюджетни постъпления. Страната ще трябва да изчака още известно време преди да увеличи доставките с 1 млн. барела дневно, след като се съгласи да удължи преговорите по ядрената програма. До началото на юли 2015 г. трябва да реши дали ще ограничи дейностите си в тази сфера, за да бъде сложен край на икономическото ембарго.

Бюджетът на Иран покрива местната календарна година, започваща на 21 март. Досегашният вариант на публичните финанси е базиран на котировки от 70 долара за барел средно за годината. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и планиране обяви, че тазгодишния бюджет е изчислен на база цени от 100 долара за барел, което ще наложи драстични съкращения на разходите.

Рохани допълни, че икономиката трябва да разчита на по-диверсифициран износ, а инфлацията до края на март вероятно ще спадне под 20%. За дванадесетте месеца до 22 август тази година, ценовият индекс е ограничил ръста си до 23%.

„Черното злато“ поевтиня с около 40% от върха си за годината през юни, в следствие на свръхпроизводство и забавяне в потреблението. На 27 ноември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да не намалява продукцията. Пазарните движения се оказаха тежък удар и за Русия, където комбинацията със санкциите на Запада доведе до силен натиск върху рублата и бързото ѝ обезценяване.

Коментари: 0