Сътрудници на Мейдоф пред 20-годишни присъди

Шестмесечният процес е един от най-дългите в САЩ срещу така наречените \"бели якички\"

Сътрудници на Мейдоф пред 20-годишни присъди
3734 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Петима бивши служители на скандалния Бърнард Мейдоф са изправени пред присъди от по 20 години затвор за това, че са го подпомагали в злоупотреба с милиарди долари на клиенти на неговия фонд, пише Reuters.

Обвиненията за участие в мащабната „схема на Понци“ бяха повдигнати през март, а присъдите трябва да бъдат съобщение през следващата седмица. Това се оказва и един от най-продължителните процеси срещу така наречените „бели якички“ в САЩ. Подобно на това и присъдите ще бъдат прочетени в продължение на четири отделни заседания. Съдебното решение се забави, тъй като адвокатите на обвиняемите трябваше да се изправят срещу искането на правителството за финансови обезщетения за милиарди долари – суми, с които петимата заявиха, че не разполагат.

Първи в понеделник присъдата си ще разбере административният директор Даниъл Бонавентур, следван до края на седмицата от портфолио мениджърът Анете Бонджорно, компютърните програмисти Джером О‘Хара и Джордж Перез и друг портфолио мениджър – Джоан Крупи.

Петимата бяха признати за виновни от федерално жури по всички обвинения, включително заговор и измама. Според обвинението те съзнателно са съдействали Мейдоф при извършване на измами, създавайки фалшиви документи и фиктивни сделки. Първоначално властите поискаха над 20 години за Бонавентур и и Бонджорно, над 14 за Крупи и над 8 за О‘Хара и Перез.  

Защитата поиска окръжния съдия Лаура Суейн да бъде снизходителна към клиентите им, тъй като те са били заблуждавани от Мейдоф, че дейността им е напълно законна.  

Бърнард Мейдоф излежава 150-годишна присъда, след като се призна за виновен през 2009 г. Синът му Андрю почина през септември, след дълга битка с раково заболяване, а другият му син Марк се самоуби през 2010 г., точно две години след арестуването на баща му. И двамата братя, които са работели в компанията, винаги са отричали да знаят за извършването на измами.

Коментари: 0