Всяка криза е здравословна за оцелелите

\"Трябва да пазим институциите в България\", е основният извод за банкера от изминаващата година

Левон Хампарцумян:

Всяка криза е здравословна за оцелелите

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

„Всяка криза е здравословна за оцелелите“. Това коментира в предаването "120 минути" на bTV Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк България по повод развитието на казуса с Корпоративна търговска банка и предизвикателствата пред банковата система през тази година.

Той посочи, че КТБ е имала един неустойчив бизнес модел и случилото се намалява изкушенията този модел да бъде повторен. От думите му стана ясно, че не на този етап не вижда непосредствена опасност от това казуса с КТБ да се повтори с друга банка, но с уговорката, че „от камбанарията на БНБ се виждат повече неща.“

Хампарцумян не коментира искането за оставка на председателя на УС на БНБ Иван Искров, но бе категоричен, че институционалната репутация на централната банка трябва да се запази и дори увеличи максимално много.

Банкерът отговори на редица въпроси, зададени в социалните мрежи и отхвърли твърдението, че банките експлоатират клиентите си чрез много високите лихви, наричайки го твърде популистично. Според него предлаганите банкови продукти в страната съответстват на пазарните условия. Той подчерта, че на пазара има работеща държавна банка и ако държавата смята, че условията експлоатират клиентите, то може да предложи други условия, които счита за удачни.

Главният изпълнителен директор на Булбанк прогнозира, че ако икономиката се развива умерено и бизнес средата е предсказуема, то и лихвите по кредитите ще имат тенденция на спад.

Изводът за Хампарцумян от последната година е, че институциите в България трябва да се пазят. „През последните години видяхме деинституционализация, която доведе до провали в много сфери“, допълни той.

Коментари: 0