Меркел с предложение към Путин да подкрепи Кристалина Георгиева

Тя е разговаряла с руския президент по време на срещата на Г-20

Меркел с предложение към Путин да подкрепи Кристалина Георгиева

Опитите да се повлияе на страните при номинацията на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа. Това коментира говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, отговаряйки на въпрос на ТАСС относно съобщенията в българските медии, че канцлерът Ангела Меркел е уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи като кандидат от Българя на поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатия по-рано от София Ирина Бокова.

"Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално", каза Захарова. "Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", добави тя.

"Ние видяхме тези публикации в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да промени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи. Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри", подчерта говорителят на руското външно министерство.

Вчера по информация на Клуб Z стана ясно, че правителството може да оттегли подкрепата си от Ирина Бокова и да издигне официално кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Информацията се появява само ден, след като стана ясно, че Ирина Бокова почти сигурно няма да получи достатъчно международна подкрепа, а след четвъртия пореден вот в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк тя вече е на пета позиция от десет кандидати.

Коментари: 0