Северна Корея иска да я признаят за легитимна ядрена държава

Страната ще увеличава своята ядрена мощ

Северна Корея иска да я признаят за легитимна ядрена държава

Северна Корея трябва да бъде официално призната като страна с ядрени оръжия. Това изявление бе направено министър на външните работи на КНДР.

"Президентът на САЩ Барак Обама се опитва да не обръща внимание на стратегическото положение на КНДР в качеството й на официална държава с ядрени оръжия. Въпреки това, това е глупаво отрицание на очевидния факт ", - са думите на министъра, цитиран от AFP.

В изявление говорителят защити теста, осъден по цял свят, като нужна ответна реакция на американската ядрена заплаха. Северна Корея ще работи за увеличаване на своята ядрена мощ „като качество и количество“.

Припомняме, че Северна Корея на 9 септември проведе най-мощния в историята си ядрен тест. Говорител на министерството обяви, че след направен анализ е установено, че КНДР е извършила изпитание на ядрена бомба с мощност на взрива около 10 килотона. Трусът е бил на повърхността, в близост до полигона за ядрени тестове "Пунгери", предизвиквайки земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер.

Япония, САЩ, Китай, НАТО и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) осъдиха това, което се случи в Северна Корея.

Коментари: 0