Меркел удължи коронамерките в Германия с още месец

Бизнесът настоява за по-бързо отваряне, но новите щамове притесняват германския канцлер

Меркел удължи коронамерките в Германия с още месец

Снимка: БТА

Германия удължава коронамерките до 7 март, за да овладее разпространението на коронавируса като училищата и фризьорските салони може да се отворят и по-рано. За това се съгласиха в сряда канцлерът Ангела Меркел и лидерите на 16 федерални провинции, предава Reuters.

Броят на новите ежедневни инфекции в Германия спада, което накара някои регионални лидери да настояват за график за облекчаване на блокадата, влязла в сила от средата на декември. В същото време обаче нарастват опасенията за въздействието на по-инфекциозни варианти на вируса върху броя на случаите.

Съгласно споразумението в сряда, фризьорските салони ще могат да отворят отново от 1 март. Прагът за постепенно отваряне на останалата част от икономиката е завишен, като се цели целева степен на инфекция от не повече от 35 нови случая на 100 000 души в продължение на седем дни.

На ниво от 35 случая на 100 000, несъществени магазини, музеи, услуги като салони за красота ще могат да се отварят отново. Ще бъдат направени някои изключения, като отделните провинции могат да решат как да отворят отново училищата. Меркел, която възприема предпазлив подход през цялата пандемия, заяви, че детските градини и началните училища имат приоритет.

В сряда тя заяви, че правителството обмисля да премести учители и служители в детските заведения в списъка с приоритети за ваксинации, тъй като те не са в състояние да поддържат социална дистанция на работното си място.

Остава неясно кога спортните заведения, ресторантите и хотелите ще заработят на пълни обороти.

Някои бизнес и индустриални асоциации настояват за възможно най-бързото облекчаване на ограниченията, като се позовават на щетите, нанесени на най-голямата европейска икономика, която се сви с 5% през миналата година.

Коментари: 0